Spirit: 100 procent biologisch en vegetarisch

Op de kop van de Czaar Peterstraat zit een heerlijk en verantwoord restaurant waar je 100 procent biologisch en vegetarisch kunt eten. De naam is Spirit en het is bepaald geen doorsnee eethuisje. Amsterdammers kunnen hier genieten van dit zelfbedieningsrestaurant. En genieten; dat hebben we gedaan.

Buffet

Het werkt zo. Je komt binnen in een ruim opgezet restaurant dat er fris en licht uitziet. Er is een buffet waar meer dan 50 maaltijden en hapjes worden gepresenteerd. Je schept op wat je lekker vindt en betaalt per gewicht. Het is wat lastig om het gewicht in te schatten. Mijn bord had ik vol met kleine beetjes van zeer uiteenlopende gerechten: rijst, seitan in shoyusaus, gegrilde groenten, aardappeltjes uit de oven. Maar ik at ook koude tapas. Mijn favoriet was de aubergine in sesam-noten dressing. Zachte smaken van mirin en tahin en met een heel fijn strooisel van sesam. Mijn tafelgenoot at minder gerechten, maar zijn hoeveelheden waren groter. We betaalden respectievelijk 10 en 18 euro voor onze borden. Dat is exclusief dessert en drankjes.

Eerlijk eten

Het bijzondere van Spirit is dat je weet wat je eet. Mijn gezelschap heeft een dieet zonder melkproducten. Hij werd dan ook blij toen hij met eigen ogen kon zien welke desserts hij zonder problemen kon eten. Bij alle gerechten staat vermeld wat er in zit. Zo blijkt dat Spirit werkt met uitsluitend organische ingrediënten, met respect voor mens, dier, milieu en economie. Deze ingrediënten bevatten veel gezonde eiwitten en kosten niet zoveel energie om te produceren. De koks van Spirit letten er dus niet alleen op of het eten lekker is, maar ook of het jou en alles om je heen ‘goed doet’.

Proeven?

Heb je ook trek gekregen? Spirit is elke dag geopend van 8.00 tot 23.00 uur. Je kunt er dus ook terecht voor een drankje, voor je ontbijt of een smakelijke lunch. Of je neemt al het lekkers gewoon mee naar huis. Je vindt Spirit restaurant op de Czaar Peterstraat 2a. Ook op hun website staat het hele buffet voor je uitgestald.

Photocredits: facebook/spiritrestaurants