Gék op bieten

Als reisjournalist eet ik tijdens mijn reizen regelmatig de heerlijkste gerechten van verschillende wereldkeukens. Italiaans of Indisch, Mexicaans of Ethiopisch. Ik smul er van! Maar eerlijk is eerlijk: ik kan ook enorm genieten van een gerecht met oerhollandse ingrediënten. En als er één ingredient is dat ik zelf vaak gebruik in de keuken, dan zijn het bieten. Rode bieten, welteverstaan.

Vroeger werd de rode biet vaak geserveerd met aardappelpuree en hachee – althans: bij ons thuis. Niet echt mijn favoriete kostje en dus heb ik de biet enkele jaren geleden verbannen uit de keuken. Vandaag de dag ken ik tig lekkere gerechten waarin biet een hoofdrol speelt en ben ik weer helemaal fan! Van een rode bieten risotto tot een rode bieten sapje en van bietenburgers tot bietencupcakes. En laat de biet ook nog eens hartstikke gezond zijn!

Hoe gezond precies?

De biet is een bron van vezels (goed voor je darmen!), foliumzuur, mangaan, kalium, ijzer en vitamine C. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

  • Foliumzuur: voor een gezonde weefselgroei en celfunctie.
  • Mangaan: is nodig voor de vorming van botweefsel.
  • Kalium: zorgt voor een verlaagde bloeddruk en het risico op hartaanvallen.
  • IJzer: werkt tegen bloedarmoede en vermoeidheid.
  • Vitamine C: goed voor immuunsysteem en de gezondheid van de huid.

bieten

Ben ik even blij dat we het hele jaar door kunnen genieten van deze gezonde groente! In de zomer haal ik altijd zomerbieten, die van mei tot september te verkrijgen zijn. In de winter eet ik de winterbiet die van oktober tot april te verkrijgen is. De winterbiet is een stuk groter dan de zomerbiet én wordt in Nederland verbouwd.

Probeer trouwens ook eens de gele biet, die iets zoeter is dan de rode biet. Of de oranje/gouden biet. Ziet er niet alleen heel kleurrijk uit, maar brengt ook net wat meer verschillende smaken op tafel!