Vrij buiten spelen voor alle kinderen

De campagne van SIRE over jongens heeft veel losgemaakt. Natuurlijk vinden wij van bodyandmind.amsterdam dat vrij buiten spelen voor jongens heel belangrijk is. Maar voor meiden is het net zo belangrijk! Contributor Mirjam van Klink vertelt er in deze blog meer over.

Mijn eerste keer vrij buiten spelen. Ik herinner me het moment nog goed. Ik zal een jaar of zes geweest zijn, ik was voor het eerst op een kamp. We deden een soort verstoppertje in het bos. Nadat ik ontdekt was, moest ik hard rennen om vrij te buten. Het bleek een ervaring die ik me nog steeds kan herinneren!

“Mijn hart klopt in mijn keel. Ik loop tussen de bomen en takken zwiepen in mijn gezicht. Het is stil rondom mij en ik luister of ik ergens verderop een tak hoor kraken. Misschien komt er wel iemand aan, maar ik kan niets zien. Ik kijk gespannen om me heen terwijl ik zo zachtjes mogelijk door de bosjes probeer te lopen. Ik hoor niemand maar wil ook niet gehoord worden.”

Belang van vrij spelen

Vrij spelen en met name vrij buiten spelen, is belangrijk en goed voor kinderen.
Kinderen leren hierdoor wat gevaar is en leren bijvoorbeeld hoogtes en hard en zacht inschatten. Ze worden veerkrachtiger, leren omgaan met risico’s, leren samen spelen en rekening houden met elkaar, leren oplossingen bedenken, meer creatief denken, en ze verkennen hun grenzen.

Als alle gevaren worden weggewerkt en kinderen er niet mee om leren gaan heeft dat nadelige gevolgen voor hun ontwikkeling. Daarnaast is op straat tegenwoordig weinig ruimte voor avontuur.

vrij buiten spelenVrij buiten spelen in Amsterdam

Er zijn in Amsterdam gelukkig een aantal plekken gecreëerd die niet stijf staan van de bordjes en hekken. Waar echt wat te beleven valt voor kinderen en waar ze lekker vies kunnen worden. Plekken waar ze kunnen buitenspelen, ravotten, varen op een vlot, waterdiertjes vangen en struinen door de bosjes. Bijvoorbeeld in de natuurspeeltuin het Woeste Westen, Jeugdland Oost of bouwspeelplaats het Landje.