Kruidnootjes zonder geraffineerde suiker

Gezellig, het wordt weer Sinterklaastijd! Natuurlijk een tijd voor snoep, speculaas en peper- en kruidnootjes. In deze blog een recept waarmee je zelf kruidnootjes kun maken zonder geraffineerde suikers. Naast heel erg lekker, heb je dan ook dan nog eens de heerlijke geur van zelfgebakken nootjes.

Oerzoet

Deze kruidnootjes zijn gezoet met oerzoet, dit smaakt een beetje caramelachtig, het is ongeraffineerd, gedroogd sap van suikerriet. Omdat het niet geraffineerd is bevat het nog allerlei mineralen en voedingsstoffen. Ik vind ze heerlijk, maar de kids smullen er ook van. Vaak maak ik een dubbele portie deeg, zodat ik een paar dagen later weer heerlijke verse kruidnootjes kan bakken.

Wat heb je nodig?

  • 120 gram speltbloem;
  • 60 gram oerzoet;
  • Snufje zeezout;
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder;
  • 6 eetlepels speculaaskruiden;
  • 2 eetlepels gemalen anijszaad;
  • 100 ml ontgeurde kokosolie;
  • 20 – 40 ml amandel-, soja-, kokos-, of koemelk.

Tip: verdubbel de ingrediënten voor meer kruidnootjes, want voor kinderen geldt vaak, hoe meer, hoe beter.

Bakken

Bak de kruidnootjes circa 12-14 minuten op 180 graden in het midden van de oven totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat de kruidnootje op de bakplaat afkoelen en hard worden. En smullen maar….

Supersnel

In onderstaande filmpje zie je supersnel hoe je te werk gaat. Het kost je maar 50 seconden.

Je kunt natuurlijk ook Body and Mind in de gaten blijven houden, want daar blijf ik regelmatig met nieuws komen.