Zelf je eten telen
Zelf je eten telen is hot! Een eigen moestuintje dus. Als je al eens het plan had er mee te beginnen, dan moet je het nu doen. Maart is een goede maand om ermee te starten, dan kun je in september en oktober oogsten. Of zelfs eerder!
Er zijn vele plekken om een moestuin te beginnen. Bijvoorbeeld op een volkstuincomplex of in je eigen tuin. Of in plantenbakken op je balkon en aan je huis, als je geen stukje grond tot je beschikking hebt. Maar binnen kan ook; op je eigen vensterbank.
Begin makkelijk!
Het makkelijkste is om een vierkante meter bak te kopen bij een bouwmarkt of Intratuin en die in je tuin, volkstuin of op je eigen balkon te zetten. Je vult deze bak met potgrond en het zaaien kan beginnen. Kijk ook op dit filmpje over hoe je moet starten met een vierkante meter moestuin. Begin met ‘makkelijke’ groenten. Groenten die het altijd goed doen, zullen we maar zeggen. Bijvoorbeeld kruiden, aardbeien, radijsjes, andijvie, bloemkool en sla!
- Ben je een beginnende tuinder? Start met makkelijke groenten.
- Wanneer wat zaaien? Kijk in de tuinkalender voor advies.
- Meer ideeën opdoen? Bekijk de tips van biologische boerin Clarien Cornelisse.
Zelf heb ik deze winter mijn eigen geteelde pastinaak gegeten en ik kan je vertellen: niets smaakt beter dan als je het zelf hebt geteeld!
Vreemde vormen
Kijk niet gek op, als je groenten een vreemde vorm krijgen. Ik heb de raarste worteltjes uit mijn moestuintje geplukt. Ze lijken niet op de groenten en het fruit die je in de supermarkt koopt. Daar wordt alleen het mooiste, rondste en glimmendste verkocht. Toch smaken die vierkante, korte of gebogen worteltjes net zo lekker! Je gaat waarderen wat er uit de grond komt, ook omdat je beseft hoe lang moeder natuur er voor nodig heeft om dit heerlijke eten te produceren.
Wil je natuurlijk tuinieren?
Ik geef alle zaterdagen in maart de workshop Natuurlijk Tuinieren, van 15.00 tot 17.00 uur. De workshop kost € 35,=.