Uit de tuin op jouw bord: vijgen en pruimen
Ik hoorde het van verschillende mensen met een tuin: het is een super jaar voor vijgen en pruimen! De vijgenboom in mijn moeders tuin zit vol vijgen. Ik at er eentje die super zoet was! Mijn tante vertelde ook over de enorme hoeveelheid pruimen aan haar boom, die ze pas zeven jaar geleden had geplant! Zo’n mooie oogst inspireert mij om het eens te hebben over de kwaliteiten van dit fruit en een lekker recept met je te delen.
Kwaliteiten van vijgen
Vijgen zijn niet alleen lekker en bijzonder van smaak, maar hebben ook allerlei kwaliteiten die ze al eeuwenlang geliefd maken.
Vijgen zijn vezelrijk, dat is goed voor de spijsvertering en een gezonde darmflora. Ook zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer. Verder zijn ze een vitaminebron, vijgen bevatten vooral vitamine A, B en K. Tenslotte bevatten ze natuurlijke suikers en geven ze snel energie, zonder geraffineerde toevoegingen.
Kwaliteiten van pruimen
We weten allemaal dat pruimen goed zijn voor je stoelgang. En dan vooral gedroogde pruimen, die bekend staan om hun milde, natuurlijke laxerende werking. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten. De kalium in pruimen helpt bij bloeddrukregulatie. De vitamine K en bepaalde antioxidanten dragen bij aan sterke botten. Ook geven pruimen een immuunboost, de vitamine C in pruimen helpen het afweersysteem. Ondanks hun natuurlijke suikers hebben pruimen een lage glycemische index. Dat betekent een langzame vertering en een stabielere bloedsuikerspiegel, wat gunstig kan zijn voor je gezondheid en het risico op chronische ziekten kan verlagen.
Gestoofde pruimen en vijgen met honing en kaneel
Ingrediënten (4 personen)
- 6 rijpe pruimen (in parten)
- 6 verse vijgen (gehalveerd, eventueel gedroogd als alternatief)
- 2 el honing (of ahornsiroop)
- 100 ml rode wijn of appelsap
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs (optioneel)
- 1 tl citroenrasp
- 1 el citroensap
- Handje walnoten of amandelen (geroosterd)
- Griekse yoghurt, mascarpone of vanille-ijs (naar keuze, als topping)
Bereiding
Doe de pruimen en vijgen in een brede pan of ovenschaal.
Voeg de honing, wijn/appelsap, kaneel, steranijs, citroenrasp en -sap toe.
Breng langzaam aan de kook en laat 10–15 minuten zachtjes stoven tot het fruit zacht is maar niet uit elkaar valt.
Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Verwijder kaneel en steranijs.
Serveer warm of op kamertemperatuur met een lepel yoghurt, mascarpone of ijs. Garneer met geroosterde noten.
Het is heerlijk als dessert, maar ook verrassend lekker naast een kaasplankje.