Vol eiwitten en gezonde eigenschappen
Linzen, adukibonen of kikkererwten; het zijn allemaal peulvruchten die een goede vervanging voor vlees zijn. Ze zitten namelijk boordevol eiwitten! Het is echter wel belangrijk om ze op een goede manier te bereiden. Want in het verleden had ik altijd last van mijn darmen als ik linzen at vanwege de lastige verteerbaarheid. Dankzij mijn studie Voedingsleer volgens de Chinese Geneeskunde weet ik hoe je peulvruchten kunt bereiden. Daardoor zijn ze veel makkelijker verteerbaar!
Goed weken en lang koken
Ten eerste is het heel belangrijk dat je de peulvrucht lang laat weken, tussen de 8 en 12 uur. Hierdoor wordt het velletje van de peulvrucht zachter. Ververs tussentijds het weekwater. Vervolgens gooi je het weekwater weg en je voegt schoon water toe. De verhouding moet 4 (water) – 1 (peulvruchten) zijn. Wat ook helpt is als je kombu (soort zeerwier) toevoegt. De gekookte kombu kun je later nog verwerken in je maaltijd.
Vervolgens is het per peulvrucht afhankelijk hoe lang je ze minimaal moet koken. Dat heeft alles te maken met de verteerbaarheid van de peulvrucht. Adukibonen zijn het makkelijkst verteerbaar en kikkererwten vrij moeilijk en moeten daarom langer gekookt worden.
Kooktijden van peulvruchten
In onderstaand overzicht vind je de kooktijden (uit het boek Healing with whole foods van Paul Pitchford) :
- Aduki boon – anderhalf uur
- Zwarte boon – twee en halve uur
- Linzen – 1 uur
- Groene spliterwt – 1 uur
- Nier bonen – 3 uur
- Mung bonen – 3 tot 4 uur
- Kikkererwten – 4 tot 5 uur
Recept voor een linzenpaté
- Kop groene mungbonen
- 1 wortel
- Stukje kombu van 4 cm
- Twee tenen knoflook
- Tijm, bonenkruid
- Verse geelwortel en gember, 1 cm
Bereiding
Week de mungbonen voor miminaal 8 uur. Gooi het weekwater weg en breng de mungbonen met een stuk kombu aan de kook. De verhouding water – mungbonen moet 4 – 1 zijn. Haal tussentijds het schuim dat op het water komt eraf. Voeg de wortel in stukjes toe en vervolgens de knoflook, gember, geelwortel en kruiden. Laat het geheel anderhalf uur koken. Giet daarna het kookwater af en laat het geheel afkoelen. Gebruik een stamper om het geheel door elkaar te mengen. Je kunt de paté koud of warm eten. Bijvoorbeeld op een rijstcracker of bij een maaltijd als vervanger van vlees.
Eet smakelijk!