Rabarber veel vitamines en mineralen
Bij de Stadsmarkt bij om de hoek kun je nu verse rabarber van boeren uit de omgeving van Amsterdam kopen! Mijn man is gek op rabarber dus ik heb gisteren een compote gemaakt! Onder aan deze blog het recept.
Wist je dat rabarber een groente is en geen fruit? Omdat er suiker aan wordt toegevoegd denken veel mensen dat het fruit is omdat het altijd wordt verwerkt tot compote of zoete nagerechten. Deze groente is heel gezond! Het bevat veel vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, wat calcium, B-vitamines en vitamine C en K. Bovendien is het een goede bron van vezels.
Nog een eigenschap die de groente bezit is zijn ontstekingsremmende werking door de stof amou-emodine. Dit blijkt uit Chinees wetenschappelijk onderzoek. In de Chinese geneeskunde wordt deze groente daarom zelfs als natuurmedicijn voorgeschreven. Ook blijkt uit onderzoek dat het de aanmaak van macofagen stimuleert, stoffen die belangrijk zijn voor ons immuunsysteem.
Hoewel de groente heerlijk is, is het niet verstandig om de groente te vaak te eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium.
Weinig calorieën
Het is ook een heel calorie arme groenten. Want 100 gram rauwe rabarber bevat ongeveer 23 kcal. Maak je er een moes van met suiker, dan wordt het natuurlijk iets ongezonder.
Compote van rabarber
Met rabarber maak je de lekkerste recepten. Een echte klassieker is de compote. In een mum van tijd staat het op tafel en je hebt voor de bereiding alleen maar suiker en water nodig.
Wat heb je nodig?
– laagje water
– 600 g rabarber, in schijfjes gesneden
– 60 g donkerbruine suiker
Zet een steelpan op laag vuur en doe daar een klein laagje water in. Niet teveel anders wordt het te dun! Voeg daarna de rabarber en de suiker toe. Dek de steelpan af met een deksel en laat alles ongeveer 20 minuten sudderen. Roer regelmatig door. Eet smakelijk!
Lekker als ontbijtje
Met deze compote kun je ook heel goed de dag beginnen. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt met deze heerlijke groente!