Rode klaver als wilde groente
Vroeger liet mijn moeder me altijd bloemetjes van de witte en rode klaver uitzuigen. Je proefde dan de honing die aan het begin van het bloemetje zat. Heerlijk zoet. En zo leerde ik dat er meer zit in wilde bloemen en planten, dan je zo zou denken. Vandaag een blog over deze plant dus. Wist je dat dit een gezonde wilde groente is en beschikt over heel veel gezonde eigenschappen??
Zelfs op de Noordpoolcirkel
Rode klaver is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. Deze plant komt in het wild voor in heel Europa en in noordelijk en Centraal-Azie; zuidelijk vanaf het Middellands Zeegebied tot aan de Noordpoolcirkel. Rode klaver bloeit van mei tot in de herfst met roze tot rode bloemen. De bloemen zijn bol tot eivormig en hebben aan de voet van de bovenste bladeren steunblaadjes (bron: Wikipedia).
Vol vitamines
In de rode klaver zitten vitamine A, B2, C en E. Je kunt het eten als groente, door de blaadjes alleen maar even te blancheren. In de rode klaver zitten meer voedingsstoffen dan in de witte. Maar ook de bloemetjes van de witte versie kun je uitzuigen en de honing proeven ;o) Behalve als geblancheerde groente, kun je er voor kiezen de blaadjes rauw door de sla te mengen. Weer eens wat anders!
Kruidenthee of detoxthee?
Als je er echt werk van wilt maken, kun je bloemen en blaadjes van deze plant drogen en er zo thee van zetten. Maar let op! Klaver heeft als werking dat het het bloed verdunt, dus je kunt het zeker niet drinken voor een bevalling of vlak voor een operatie! En natuurlijk nooit te veel kopjes achter elkaar drinken: drink met mate.
De plant werkt als kruid ook zuiverend voor je lever! Dus zet maar een paar kopjes als je met een detox bezig bent. Je kunt het natuurlijk altijd aanvullen met andere fijne kruiden zoals lavendel en calendula (goudsbloem). Mmm!
Voor meer informatie over recepten met rode klaver zie hier.