Als jij je terugtrekt

Laatst zei een man tegen zijn vriendin ‘als jij je steeds zo terugtrekt word ik bang dat je ook niet meer terugkomt. Zo is het in mijn vorige relatie ook gegaan.  Dat is een trigger.’ De man was boos.  Ik was getroffen door zijn helderheid maar verwonderde mij over zijn conclusie. Zijn oplossing was namelijk dat zij zich niet meer mocht terugtrekken. Ik herkende het. Het mechanisme van iets doet mij pijn en dat moet weg. In plaats van: iets raakt mij omdat het raakt aan iets ouds maar de pijn mag blijven.

Pijn toelaten

Wij mensen zijn zo geneigd om pijn als iets te zien wat er niet hoeft te zijn.  Dat alles op alles gezet moet worden om situaties die raken te vermijden. En dat als iets zeer doet er dus iets niet goed is. Maar pijn is een emotie die omarmd moet worden. Draag de pijn en ze brengt je naar de essentie waar het je om gaat.

Niet terugtrekken en dan?

Zo ook de man die zijn vriendin opdroeg zich niet meer terug te trekken. Ik vroeg hem wat gebeurt er met jou als zij zich terugtrekt? Hij antwoordde dan word ik bang. Waarvoor ben je bang? Dat ze niet meer terugkomt. Hoe voelt het als je je voorstelt dat ze niet meer terugkomt? Heel verdrietig. Waarom? Dan ben ik alleen.  Ik liet hem daar een tijdje in zijn en vroeg hem toen hoe is het om bang en alleen te zijn? De man antwoordde dat het wel oké was. Vervolgens liet ik hem naar zijn vriendin kijken en vroeg hem wat hij voelde. Zijn gezicht ontspande, vind het zo fijn om bij je te zijn! Het kon helemaal ontvangen worden.

Dus als zij zich terugtrekt en jij je durft te laten raken kom jij bij jouw verlangen om samen te zijn? Wat een cadeau! Hoe zou het zijn als je het op kon brengen haar daar elke keer weer mee te verwelkomen? Wat heb jij dan te nemen? Het risico dat ze niet terugkomt maar dat is tot nu toe nog nooit gebeurd!

Ben jij benieuwd naar mijn manier van therapie? Lees meer op mijn site.