Het Dominicanenklooster: werken met zin en ziel

In het Dominicanerklooster Huissen kun je tal van retraite programma’s volgen: meditatie, muziek, creativiteit en nog veel meer. Dominicanenklooster Huissen wil mensen en organisaties stimuleren om te werken met zin en ziel. Ook kun je een individuele retraite volgen. En je hoeft daarvoor niet gelovig te zijn.

Retraite programma: schilderen en mediteren

Na een periode van ziekte wilde ik dit graag een plek geven. Voor mij voelde het belangrijk om dit te doen tijdens een retraite. Om afstand te kunnen nemen van mijn dagelijkse leven. En om naar binnen te keren en het vorm te geven. Het retraite programma Kom tot jezelf in verstilling en verbeelding sprak mij daarom direct aan. Een combinatie van meditatie en intuïtief schilderen. Begeleid door kunstenares Gitta Nieuwenburg en meditatieleraar Laurence Mol.

Het retraite programma

Het retraite programma duurde drie dagen, van zondagmiddag tot woensdagmiddag. Je kon meedoen aan de diensten in de kapel in de ochtend, tussen de middag en in de avond. Verder was het programma opgebouwd uit meditatie en schilderen en in de avond was er film en een klankschaal massage. Vooral de klankschaalmassage was heel verdiepend. Het fijne was dat niets verplicht was en dat je je eigen tijd en ruimte kon nemen.

Mijn ervaring

Voor mij was de combinatie van meditatie en schilderen een schot in de roos, door te mediteren kwam ik op een diepere laag terecht. En die kon ik weer in de schilderijen verbeelden. Gedurende de drie dagen zag ik dat mijn schilderijen steeds meer rust uitstraalden. Tijdens een stiltewandeling vond ik heel veel veren en bladeren die ik in een schilderij verwerkte. Het was heerlijk om alle ruimte en materiaal te kunnen gebruiken. De groep was gelukkig niet te groot, 12 deelnemers. Het weer was zeer warm (36 graden!). Gelukkig kon ik heerlijk afkoelen in het Zwanenbad. maar vijf minuten lopen van het klooster. Het biologische en vegetarische eten was gevarieerd en smaakte heerlijk.

In Amsterdam

Kortom: voor mij een hele bijzondere ervaring! Ik neem hier nieuwe inzichten en beelden van mee. Ook in Amsterdam kun je meedoen aan programma’s van de Dominicanen in het Plein van Siena of de diensten in de Thomas van Aquino parochie.

Photocredits: Schilderij van Nicolien Brzesowsky