Gevoelens en gedachtes verwelkomen

Gestrest loop ik door Centraal Station Amsterdam. Voor alle NS-automaten staan rijen. Ik wil een trein halen en ben geïrriteerd dat ik niet snel even mijn ov-kaart kan uploaden. Sta ik eindelijk bij een automaat met maar één koppel voor me, gaan ze met muntjes betalen! Het duurt maar en duurt maar. Hebben ze eindelijk hun ticket, willen ze nóg een ticket. Briesend loop ik helemaal terug naar het begin van de stationshal en vind daar een automaat zonder rij ervoor. Ik mis ‘mijn’ trein.

Boos op mezelf

Vervolgens ben ik boos op mezelf. Dat ik zo gestrest ben en zo’n haast heb. Dat is toch nergens voor nodig, dat weet ik toch ondertussen wel. En dáár… ga ik de fout in. Waarom niet gewoon kijken naar wat ik doe? Zien dat er op onbewust niveau een ‘kind’ de teugels in handen heeft, dat zich ongelukkig voelt omdat alles te langzaam gaat. Dat kind is bang straf te krijgen als ze te laat komt. Wanneer ik dit besef, ontspan ik. Oh ja, het kind in mij is gestrest en bang. Of beter nog: de herinnering van toen ik kind was, is er eentje van stress en angst.

Vrienden worden met jezelf

Hoe kunnen we leren onze eigen gevoelens en gedachten te verwelkomen? Onszelf niet te veroordelen? We doen allemaal zo hard ons best om aardig gevonden te worden door anderen. Waarom niet eerst zorgen dat we onszelf aardig vinden? Vrienden worden met onszelf. Verwelkom het ‘gestreste kind’ of ‘het boze kind’. Vanuit je contact met dit moment. Dus nu ik meer ontspannen in de trein zit en contact maak met mijn adem, babbel ik even kort met dat kindje in mij. “Oké, dat was even stressen hè….” … “Kun je zien dat zelfs áls we te laat zijn, er eigenlijk geen écht probleem is?” Een diepe zucht ontsnapt me. Met heldere geest kijk ik naar het voorbij glijdende landschap. Blij dat ik weer vrienden ben met mezelf.

Wil je ook leren meer vrienden met jezelf te worden en meer ontspannen door het leven te gaan? Boek dan bijvoorbeeld een coachingssessie bij Hanneke: Clarityvoorjou.nl.