Wat te doen met je pensioen?

Eindelijk rust en doen wat je wilt. Is dat hoe jij je pensioen voor je ziet? Of zie jij jezelf liever wat langer doorwerken in plaats van te stoppen met werken? Sinds het nieuwe pensioenakkoord zullen meer mensen deze vraag stellen. Een jeugdwerker die ik sprak, vertelde dat ze opgelucht is dat ze niet meer zo lang hoeft door te werken als ze had gevreesd. Haar werk is zwaar en ze is moe van de zoveelste reorganisatie. Daarentegen kan mijn rij-instructeur maar moeilijk wennen aan haar extra vrije tijd. Ze wil meer gaan reizen, maar als ik naar haar interesses vraag, zegt ze (lachend) dat haar enige hobby schoonmaken is. Uit onderzoek weten we in elk geval dat actieve gepensioneerden met veel hobby’s of een maatschappelijke rol gelukkiger zijn dan passieve gepensioneerden.

Volhouden

Voor anderen speelt er een andere vraag. Hoe ga ik mijn werk volhouden tot mijn pensioen? Kan ik beter blijven zitten waar ik zit of moet ik nog switchen van werk en de onzekerheid op de koop toe nemen? Is het nog de moeite waard om iets nieuws te leren? Zal ik minder gaan werken? Wat wil ik eigenlijk nog bereiken?

Wat is belangrijk?

Om erachter te komen hoe jij je pensioen wilt invullen, zou je de vraag moeten stellen wat je echt belangrijk vindt. Je persoonlijke waarden zijn daarvoor een prachtig hulpmiddel. Als je mijn eerdere blogs hebt gevolgd, ben je daarover al aan het denken gezet. Misschien wil je er vooral zijn voor je kinderen en kleinkinderen, voor je familie en vrienden. Of een speciale bijdrage leveren aan de gemeenschap. Wat het ook is, je wilt iets zinvols doen. Op de website effectief altruïsme kom je wellicht op ideeën om je in te zetten via vrijwilligerswerk.

Slot

Met deze blog over de waarde van het pensioen sluit ik de serie ‘Waarde van werk’ af. Ik hoop dat je door mijn blogs inspiratie hebt opgedaan voor werk en toekomst. Er zullen ons nog heel wat veranderingen te wachten staan met betrekking tot waarde van werk!