Je eigen waarden onderzoeken

Waarom zou je jouw waarden onderzoeken? Waarden helpen je absoluut bij steeds nieuwe keuzes in je loopbaan. Zelf heb ik heel wat onderzoek verricht om te ontdekken wat mijn waarden zijn. Ik zag soms door de bomen het bos niet meer. Maar nu ik weet wat mij drijft in mijn werk, heb ik daar veel profijt van. Mijn waarden zijn nu mijn leidraad. En dat blijven ze.

Methoden om waarden te testen

Wat is nu de beste manier om achter je waarden te komen? Mijn eerste ervaring met het bepalen van mijn waarden, ging aan de hand van kaartjes. De opdracht was om uit een stapel van ongeveer 40 kaartjes de waarden te kiezen die het beste bij mij pasten. Voor mij werkte deze methode niet. Waarom niet? De losse woorden brachten mij niet naar mijn innerlijke motieven.

Loopbaanankers

Natuurlijk vind je je werkelijke waarden niet door alleen een simpele test. Je waarden komen naar voren door terug te kijken, door zelfreflectie, door in gesprek te gaan met anderen en door verbanden te leggen. Toch wil ik je graag een tip van de hand doen. Als je meer over je waarden te weten wilt komen, begin dan eens met deze gratis test die is gebaseerd op de loopbaanankers van Edgar H. Schein.

Gebruik je waarden in je loopbaan

Hoe gebruik je jouw waarden om dilemma’s in je werk op te lossen? Volgende keer gaat mijn blog over de digitalisering en robotisering van werk. Verandert jouw werk ook en vraag je jezelf af of je de veranderingen nog kunt bijbenen? Ervaar je stress omdat je werk moet doen dat niet meer zo bij je past? Niet nodig. Gebruik je waarden als kompas.

Meedoen aan onderzoek?

Vind jij geluk en welzijn in je werk ook een belangrijk thema? Ik ben op zoek naar mensen die willen vertellen over hoe zij hun werk ervaren of hun zoektocht naar werk. Als jij geïnterviewd wilt worden, bied ik jou een gratis waarden-gesprek aan. Mail naar info@oosterhoftrainingen.nl voor vragen en om een afspraak te maken.