Voorbereiding die bij je past

‘Dat is vast en zeker ook een hele bevalling’: zo wordt wel gereageerd als ik vertel over mijn boek over bevallen. Ik kan dat inderdaad beamen, en net als de geboorte van een kind is het waanzinnig leuk en spannend! Af en toe had ik een krampje, vroeg mezelf af waar ik aan begonnen was. Of ik zat er doorheen. Maar telkens hervond ik de kracht in mezelf. Ook dankzij de steun van twee lieve verloskundigen, deskundigen, familie en vrienden. Het boek is ruim na de verwachte datum geboren, veel dikker dan vooraf gedacht: Liefdevol bevallen, kies de voorbereiding die bij je past.

Zoveel vrouwen, zoveel wegen

Want in de vele jaren dat ik zwangere vrouwen en hun partner voorbereid op de geboorte van hun kind, heb ik geleerd dat er vele wegen naar Rome leiden. Er zijn vrouwen met een wat stoere, nonchalante houding, andere vrouwen schrijven gedetailleerde geboorteplannen, sommige vinden in zichzelf een ‘go with the flow houding’, en weer andere proberen met behulp van meditaties een positief verloop in de hand te werken.

liefdevol bevallen

Zoveel vrouwen, zoveel situaties

En al die vrouwen verkeren in andere situaties: ze zijn zwanger van een eerste of van een volgend kind, doen het samen of juist alleen, ze zijn onbedoeld zwanger geworden of na een intensief traject, ze worden door een eerstelijnsverloskundige begeleid of ze zijn onder zorg van een (academisch) ziekenhuis, ze koesteren zich in de Nederlandse verloskundige zorg of willen juist buiten de algemeen geldende richtlijnen bevallen.

Maar wat ondanks alle verschillen steeds opvalt, is dat vrouwen zich verbinden en verbonden voelen met elkaar. Dat begint wat mij betreft met een liefdevolle voorbereiding. Spreekt dat jou ook aan?

Je eigen weg naar Rome

Eind maart ligt mijn boek Liefdevol bevallen, kies de voorbereiding die bij je past in de winkel, en je kunt het ook online bestellen. Combineer het boek eventueel met een van mijn zwangerschapscursussen en vind ‘je eigen weg naar Rome’. Een aanrader als je je op je eigen wijze liefdevol wilt voorbereiden op de geboorte van je kind!