Uitstelgedrag

Ik wilde twee jaar lang een nieuwsbrief schrijven maar ik liet me leiden door uitstelgedrag en angst. Ik was begonnen met mijn nieuwsbriefprogramma maar ik zette niet door. Ik maakte het nodeloos ingewikkeld zodat ik niet tot een concreet resultaat kwam. De angst heeft niets met de nieuwsbrief te maken, maar is een oude reactie op mezelf laten zien en kleur bekennen. 

Angst is een emotie die ik, wanneer ik niet heel wakker ben, liever niet voel. Blijdschap is nooit een probleem. Eigenlijk heb ik angst voor de angst. De draai die ik de afgelopen maanden gemaakt heb, is nieuwsgierig zijn naar de angst.

Een mooie zin hierbij vind ik ‘moediger zijn dan bang’. Door moedig te zijn én angst te mogen en willen voelen, kan ik de kwaliteiten van angst verkennen. Angst is trillerig, kleurrijk en levendig. Het is een soort ingehouden levensenergie. Door mijn interpretaties over angst te geloven ga ik niet buiten mijn comfortzone. Bijvoorbeeld door echt te geloven dat er gevaar dreigt als ik mezelf laat zien.

Touch and go

De angst onderzoek ik met ’touch and go’. Ik zoek de angst bewust op, door dat wat ik wil doen ‘vast te pakken met beide handen’ en mezelf waar te nemen. Daardoor volgt er meestal ontspanning.

Mijn lichaam is hierbij ook een belangrijke sleutel. Door mijn grounding op te zoeken, letterlijk mijn voeten op de grond en billen op de stoel te voelen, kan ik opmerken dat ik ‘hier en nu’ aanwezig ben. En dat angst een oud verhaal weergeeft. Dat alleen al geeft me de moed om door te bewegen

Cadeau aan jezelf

Heb jij dat ook, dat jij bewust of onbewust iets niet wilt voelen en dat je daardoor uitstelgedrag vertoont? Je zou bijvoorbeeld voor jezelf willen beginnen, een website maken, leren zingen, dansen, een andere baan zoeken, je gevoel uitspreken, op reis gaan. En je ziet dat je het nog niet doet. Wat zou het cadeau zijn aan jezelf als je moediger bent dan bang? Wat komt er vrij wanneer je zou doen wat je wilt?

Mocht jij ook meer in contact willen komen met jouw angst en de moed hebben om een laagje dieper te gaan, ik begeleid deze processen bij Lichaamswerk Amsterdam.

Inschrijven voor mijn nieuwsbrief, want die is er nu!, kan via deze inschrijflink.