Natuurbeleving

Heb jij ooit gehoord van bosbaden, oftewel shinrin-yoku? Ik kwam twee jaar geleden met deze Japanse methode van natuurbeleving in aanraking. Niet in de oerbossen van Japan hoor, gewoon in het Flevopark. Ik vond het zo’n positieve en ontspannende ervaring dat ik besloot om zelf bosbadgids te worden en het bosbaden door te geven aan anderen.

Wat is bosbaden?

Shinrin-yoku is de kunst en wetenschap van het bosbaden en ontstaan in Japan. Het land heeft wel 2.500 kilometer bos en bomen spelen een rol in de hele Japanse cultuur. Waarom heet het bosbaden? Je dompelt je als het ware onder in de natuur. Het heeft dus niets met water te maken. Je maakt verbinding met al het groen en ander leven om je heen. Vooral vanuit de bomen, de levende wezens die vaak al vele malen ouder zijn dan jij, gaat een enorme kracht. Volgens de leer van het bosbaden kunnen bomen je helpen gezond en gelukkig te worden.

De werking van bosbaden

Iedereen kent wel dat gevoel van rust dat je kan ervaren door in de natuur te zijn. Iets in ons brein reageert uitermate positief op de vormen in het bos die we waarnemen, op de geuren en de geluiden. De gezonde werking is ook wetenschappelijk aangetoond. Je voelt je minder gestrest na een bosbad, je hebt meer energie en je immuunsysteem krijgt een boost.

Mijn eerste bosbad

Wat een geluk. Net toen ik mij aan het verdiepen was in de wereld van bomen en bosbaden ontmoette ik Angela. Zij is een bosbad-gids en begeleidt bosbad-wandelingen. Ze nodigde mij uit voor een proef-sessie in het Flevopark.

Zie het bosbaden als een meditatieve wandeling, waarin je steeds een oefening krijgt om de natuur beter te zien, horen, ruiken en voelen. We mochten bijvoorbeeld ieder een boom uitkiezen om tegenaan te staan. Je hoefde alleen maar te voelen. Ik ervaarde een enorme steun van de stam, bijna als een massage. Ik vond het ook bijzonder dat er zoveel viel te ruiken. Het viel mij op dat ik zo snel en als vanzelf in contact kwam met mijn omgeving. Dat is duidelijk anders dan een gewone wandeling en het is leuk om te merken dat bosbaden ook werkt in een park.

Meer weten over bosbaden?

Je kunt het boek Shinrin-yoku van Dr. Qing Li lezen. Maar misschien is het nog beter om het zelf te ervaren. Inmiddels geef ik maandelijks bosbad- wandelingen voor iedereen en daarnaast bosbad-workshops voor organisaties en teams.

Vrijdag 17 mei om 14.00 uur is er een bosbad in het Amstelpark. We gaan dan o.a. genieten van geurende rododendrons, kabbelende stroompjes en de zomerse energie die de natuur met zich meebrengt. Lees meer informatie op mijn website