Dagboek van een detoxer

Dit jaar doe ik voor de tweede keer mee met Neel’s 21-daagse lente-detox, waar Nicolien eerder al een blog over schreef. Eigenlijk was het niet mijn plan, omdat ik het zo druk had. Maar juist dát vond ik uiteindelijk de ultieme reden om toch mee te doen aan deze lente-detox. Drie weken veganistisch eten, dus geen dierlijke producten. En ook suiker, gluten, koffie, alcohol en eten uit pakjes – de zogenaamde processed foods – zijn uit den boze.

Bewust boodschappen doen

Dat betekent bewust boodschappen doen, koken en eten. En voor mij betekent dat rust voor mijn systeem, geen voedingsstoffen die (over)stimulerend werken, wel een focus op dát koken wat in basis gezond is voor mijn lichaam. Ik word me altijd weer zeer bewust van wat ik in de drukte van alledag allemaal in mijn mond stop, terwijl ik eigenlijk niet echt hongerig ben of iets niet werkelijk lekker vind.

Voorbereiding op detox

De voorbereiding begint al een week eerder. Dus vijf dagen voor de start van de detox komt de eerste mail van Neel: wat mag ik wel eten en wat niet. En de opdracht vast af te bouwen met de producten die straks niet meer mogen. Vlees eet ik toch al niet, wijn, zuivel en koekjes laten staan vind ik geen probleem, maar koffie afbouwen vind ik een crime.

Hoofdpijn door ontgiften

Zeker drie dagen lang heb ik hoofdpijn door het ontgiften en trek in een goede bak koffie. In mijn chagrijn vraag ik me af waarom ik me in vredesnaam heb opgegeven. Lekker kunnen eten en drinken waar en wanneer ik daar zin in heb, is toch mijn goed recht?

Gelukkig trekt de hoofdpijn op tijd weg, en voel ik me juist fitter. Niet meer die suffe waas die alleen met koffie verjaagd kan worden. De dag vóór de start van de detox is een zondag, die we vieren met bananen-boekweit-pannenkoekjes. Gezond én lekker koken, dat is wat ik de komende weken weer volop mag doen. Wordt vervolgd…

Photocredits: Tanja van Wier