Toepassingen van viooltjes
Je ziet ze overal in plantenwinkels en supermarkten: viooltjes. Mijn hele balkon heb ik gevuld met paarse viooltjes, heel vrolijk. Ik weet nog dat ik als kind een keer een salade kreeg met deze bloem erop. Een beetje gek vond ik dat, maar het smaakte me goed. Tegenwoordig weet ik dat er nog veel meer eetbare planten en bloemen zijn dus daarom een blog over de toepassingen en een recept voor een overheerlijke salade!
Historie
Door de oude Grieken en Romeinen werden ze gebruikt voor de heerlijke geur van de bloemen in water of om parfum mee te maken. Tot 1800 trof je in tuinen alleen de wilde soort aan. Vanaf begin 19e eeuw is men viooltjes kunstmatig gaan kruisen waardoor de verschillende soorten ontstonden. Momenteel zijn er twee hoofdsoorten: vroegbloeiende en laatbloeiende. De vroegbloeiende viooltjes bloeien in het vroege voorjaar en de laatbloeiende viooltjes bloeien tot het einde van de zomer. (Bron)
Onbespoten wel eetbaar
Helaas zijn mijn viooltjes op het balkon niet eetbaar omdat ze bespoten zijn en niet biologisch. Alle onbespoten en biologisch gekweekte bloemetjes kun je wel eten, dus ook de eventueel wilde variant die je aan de kant van de weg in de berm ziet staan. En uiteraard degenen die je zelf in je eigen moestuin kweekt of op je balkon. Je moet ze wel rauw eten want bij het koken zal de smaak snel verloren gaan. Hieronder een recept van een salade met deze kleurrijke bloem!
Viooltjessalade
500 gram biologische ijsbergsla
1 eetlepel fijngesneden bio selderieblad
halve eetlepel fijngesneden bio peterselie
twee eetlepels zwarte biologische olijven
30 onbespoten viooltjes
3 eetlepels biologische olijfolie
1/2 eetlepels appelazijn
snufje zout
snufje peper
wat gerookte kip in stukjes (facultatief)
Was de ijsbergsla en snijd het in smalle reepjes. Maak een sausje van de olijfolie, de appelazijn, suiker en peper.
Meng alles door elkaar en strooi er tot slot de bloemblaadjes van de 30 viooltjes over. Je kunt er eventueel ook gerookte kip bij serveren.
Eet smakelijk!