Lekkere gezonde appeltaart
Nu de appels zijn geoogst, krijg ik zin om een appeltaart te bakken. De herfst associeer ik met warme appeltaart en een kopje thee bij kaarslicht! Tegenwoordig maak ik niet zo’n traditionele maar eentje zonder suiker en gluten. In plaats van suiker gebruik ik rozijnen, dadels en cranberries. En dat dit heel lekker is, daarvan heb ik ook suikerfreaks kunnen overtuigen!
Appels zijn gezond
Een appel is heel gezond, zoals de uitspraak “one apple a day keeps the doctor away” zegt. Appels bevatten vitamine C, zorgen voor verlaging van het cholesterolgehalte en helpen bij gewichtsverlies. Appels gaan zelfs ouderdom tegen!
Recept appeltaart
Ingrediënten
Bodem:
200 gr boekweitmeel
50 gram kokosmeel
175 gram boter
snufje zout
2 eieren, losgeklopt
Vulling:
kilo stevige goudreinnetten of zure appels
1 citroen
50 gr rozijnen
1 handje dadels
half handje cranberries
2 handjes walnoten
1 tl kaneel
Bereiding
Bodem
Meng het boekweitmeel en kokosmeel met zout. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei, het water en de bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten. Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap van 30 centimeter doorsnede. Houd de rest van het deeg apart. Vet de springvorm in en bekleed met het deeg.
Vulling
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de appels, snijd in partjes en sprenkel er citroensap op. Snijd de appels in dunne plakjes en meng samen met de rozijnen, dadels, walnoten, cranberries en kaneelpoeder. En leg de appel in laagjes over de bodem en druk stevig aan.
Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van circa 2 millimeter. Snijd lange repen van circa 1,5 centimeter breed, leg ze kruislings over de taart in een rastervorm. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met een half ei. En bak de taart in circa 1 uur goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen. Eet smakelijk!
Meer inspiratie voor suikervrij gebak vind je op de site van smullen zonder suiker!