Gezoet met stevia en rauwe honing
Deze gevulde koeken zijn echt om van te smullen! Hard van buiten en zacht en heerlijk zoet van binnen. Eet ze als ze nog een beetje warm zijn!
Wat heb je nodig?
- 100 gram speltbloem
- 4 theelepels stevia suiker
- 50 ml kokosolie
- 1 ei
- 100 gram amandelmeel voor de vulling
- circa 80-100 ml rauwe honing
- amandelen (met of zonder velletje) ter garnering
Extra nodig:
- 3 vellen bakpapier
- deegrol
- ronde uitsteekvorm
- mengkom (2)
- bakplaat en oven
Voorbereiding
Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met vetvrij papier en verwarm de oven voor op 170 graden.
Bereiden
Neem een ruime kom en doe meng de bloem, de stevia suiker door elkaar. Voeg het ei en de kokosolie toe en roer met een vork door elkaar totdat er een deegmassa ontstaat. Maak er een bal van en zet het 20 minuten in de koelkast om op te stijven. Meng met een vork het amandelmeel met de honing tot een kneedbaar deeg. Zet dit in de ijskast om op te stijven.
Leg een vel bakpapier klaar op de bakplaat. Haal na 20 minuten opstijven het speltbloemdeeg uit de koeling en leg het op een bakpapiervel op het aanrecht. Druk een beetje plat en leg er nog een bakpapiervel over. Rol vervolgens het deeg uit tot het circa een halve cm dik is. Steek er met de uitsteekvorm het gewenste aantal en formaat rondjes uit en leg de rondjes op de bakplaat.
Maak van het overige deeg weer een bal en herhaal het ‘uitsteekproces’. Maak van het amandeldeegje balletjes zoveel als er op de bakplaat liggen en leg die op de rondjes. Druk een beetje plat en leg er een rondje speltdeeg op en druk de zijkanten rondom aan (met een vork). Bestrijk de bovenkant van de koeken met wat (amandel)melk voor een bruin kleurtje. Druk ter garnering een amandel in het midden van de koeken.
Bakken
Bak de gevulde koeken circa 25 minuten op 170 graden totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven, laat ze even afkoelen. Trek ze dan los van het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster.
Zin in meer recepten zonder geraffineerde suiker? Lees dan mijn boek!