Wist je dat Ketchup voor 1/3 deel uit suiker bestaat?

Vroeger dacht ik dat ketchup een ‘gezond’ alternatief was voor mayonaise bij een bakje friet, maar dat valt dus vies tegen want ketchup bestaat vaak voor meer dan 1/3 deel uit suiker en er zitten soms ongezonde smaakversterkers (E-nummers) in. Daarom maak ik het liefste zelf mijn eigen ketchup met dit makkelijke en snelle recept, dan weet ik precies wat erin zit. Hoe maak je je eigen ketchup zonder suiker?

  • bereiding: 10 minuten
  • calorieën per eetlepel: circa 45
  • koolhydraten per eetlepel: circa 15

Wat heb je nodig?

  • 250 ml (biologische) tomatenpuree
  • 65 ml water
  • 2 eetlepels (rauwe) honing of suikervrije honing
  • 1 snuf zout
  • 1 flinke mespunt mosterd
  • 2 theelepels (biologische) appelazijn
  • kruiden naar smaak, provencaals, basilicum, peper,…


Extra nodig

  • mixer/blender
  • mengkom

Bereiden

Neem een ruime kom en doe hier alle ingrediënten in en mix het geheel goed door elkaar. Voeg naar smaak nog extra honing, zout, mosterd of kruiden toe.

Bewaren

Bewaar de ketchup in een goed afgesloten pot of fles in de koelkast. Deze ketchup is ongeveer een week houdbaar.

Enjoy!

Tip:

Natuurlijk kun je naar eigen smaak meer honing, zout en kruiden toevoegen. Omdat ik soms geen tijd heb of niet altijd de ingrediënten in huis heb om zelf ketchup te maken, is een alternatief met minder suiker of een natuurlijk gezoet alternatief in de koelkast ook best fijn. Bijvoorbeeld Felix Ketchup gezoet met stevia of Damhert Ketchup gezoet met tagatose, beiden zijn verkrijgbaar bij Suikervrij.shop.