Griep & voeding

Nu de herfst weer begint, ligt de griep op de loer. De dagen worden korter, het wordt kouder en de kans dat je een griepvirus oppikt is groter. Mijn visie is dat voorkomen beter is dan genezen. Naast genoeg bewegen en slapen, kun je met voeding ook veel bereiken. Ik houd zelf veel van koken en met voeding probeer ik dan ook mijn conditie te ondersteunen. Hierbij een paar voedingstips.

Gemberthee

Mijn eerste tip is een simpel recept uit de ayurvedische keuken. Het gaat uit van het herstellend vermogen dat een mens zelf in zich heeft. Je raspt een stuk gember en laat dit vervolgens een uur koken in een liter water.  Daarna even zeven, in een thermoskan gieten en dan de hele dag door er kleine slokjes van opdrinken. Het is een reiniging van binnenuit. Je kunt er overigens ook geelwortel in meekoken.

Geelwortel

Geelwortel ofwel Kurkuma werkt ontstekingremmend en is ook heel goed om een griepje te voorkomen. Hier vind je een recept waarmee je een geelwortelmengsel maakt dat je door je thee kunt roeren. Je kunt het de hele winter door gebruiken en het is goed voor je immuniteit. Sowieso is geelwortel een boost voor je immuniteitssysteem. Ik gebruik het ook in soepen en andere gerechten.

Groenten van het seizoen

Wat ook helpt is om de groenten van dit seizoen te eten. Het is nu echt de tijd van de pompoenen, hiervan kun je bijvoorbeeld een heerlijke pompoensoep met kokosmelk maken.

Tenslotte: eet veel fruit. Met onderstaande griepverjagende smoothie krijg je in een keer een boost van vitamines binnen!

griepGriepverjagende smoothie

100 gr verse of diepvries bosbessen;
1 banaan en 1 appel;
rijpe avocado;
sap van een halve citroen;
sap van een sinaasappel;
1 cm kurkuma/geelwortel;
1 cm gemberwortel;
handje hennepzaad;
handje gedroogde cranberries;
biologische cacaopoeder;
kaneelpoeder.

Doe alles in de blender en smullen maar!

Laat de herfst nu maar komen!