Herfstgroenten zijn lekker

Het is nu echt herfst aan het worden en je ziet in de winkels verschillende herfstgroenten. De dagen worden korter, de temperaturen zakken en we zijn weer veel meer binnenshuis. Zelf merk ik dat ik ook meer tijd besteed aan het koken, dat ik recepten opzoek en ze uitprobeer. Gisteren las ik het magazine van de Ekoplaza en las daarin over de herfstgroenten. Heel veel lekkere groenten: pompoen, wortel, paddenstoelen en bloemkool. Een bijkomend voordeel is dat ze ook goed betaalbaar zijn.

De energetische waarden van herfstgroenten

Zoals je misschien weet heb ik een studie Chinese Voedingsleer gedaan. Daar spreken ze over de energetische waarden van voedingsmiddelen en de medicinale toepassingen. Hieronder leg ik je kort uit wat dit inhoudt.

Pompoen

Pompoen werkt verwarmend, is zoet, bevordert de energie in de milt/pancreas en maag. Deze groente vermindert ontstekingen en verbrandingen, bevordert energie circulatie en verlicht pijn. Met name de zaden vernietigen wormen. In vergelijking met de zomerpompoen bevat de winterpompoen veel meer natuurlijke suikers, koolhydraten en vitamine A.

Wortel

Wortel heeft een neutrale energie en smaakt zoet (behoort tot het element aarde). Ze werkt licht versterkend, is energie opbouwend, reinigend en vocht afvoerend (diuretisch). Als je er puree of soep van maakt, ondersteunt wortel de spijsvertering en is het goed voor de milt- en maag-qi, de levensenergie van deze organen. Er is ook een goed effect op de stofwisseling, de long en de lever.

Wortelloof

Wortelloof is ‘koud’ en heeft een licht bittere smaak. Het reinigt, helpt de energie vrij te stromen, koelt, ondersteunt het immuunsysteem en helpt de bloedopbouw. Ze beïnvloedt de lever, de maag en de spijsvertering/stofwisseling. Koelend op de maag. “Bitter in de mond maakt het hart gezond.”

Shiitake paddenstoel

Shiitake paddenstoel is neutraal en heeft een zoete smaak. Goed voor de maag, en ook voor de lever. Je immuunsysteem kan er van opknappen en het is ook goed bij chronische hoest, verkoudheid en allergieën, duizeligheid en vermoeidheid. Vermindert vet en cholesterol in het bloed en helpt dierlijk overschot afvoeren. Let op: Lange termijn vegans moeten oppassen met het gebruik van shiitake in verband met de sterk reinigende werking.

(Bloem)kool

Kool is verwarmend en heeft een zoete smaak. Bevochtigt de darmen, maag en bevordert vertering. Ook te gebruiken bij constipatie, kou, kuchen, depressie en irritatie. Het bevat sulfur, dat verwarmt en vernietigt parasieten en purificeert het bloed. Als pap kun je het gebruiken voor puisten, beenzweren, spataderen en wonden. Kool bevat ook jodium en vitamine C, de buitenbladeren bevatten vitamine E.

Hierbij links naar een aantal recepten met herfstgroenten:

Over de pompoen

De helende kwaliteit van pompoen – Body and Mind Amsterdam

Pompoensoep in de herfst – Body and Mind Amsterdam

Over de wortel

Chinese voedingsleer: wortel – Body and Mind Amsterdam