Anders omgaan met perfectionisme

Geef jij jezelf vaak de schuld als dingen niet zo lopen als je graag wilt? Misschien ben je dan een persoon met een perfectionistische inslag. Ik was deze week kwaad op mijzelf, omdat dit blog niet af was op de dag van mijn geplande deadline. Kan ik nou na al die jaren nog niet snel een tekst schrijven? En waarom kreeg mijn computer juist nu kuren? Had ik maar eerder mijn computer laten nakijken. Ik nam het mijzelf allemaal kwalijk.

Overmatige controledrang

Dit zelfverwijt komt naar mijn mening voort uit een overmatige controledrang. Ik herken mij in de woorden van Steven Hayes. Deze psycholoog en grondlegger van ACT* zegt dat je alles wilt beheersen om welk negatief gevoel dan ook te voorkomen. Dat kunnen alle vormen van lichamelijke of mentale pijn zijn.

De valkuil is dat je harder gaat ‘touwtrekken‘ als je toch onaangename ervaringen hebt. Je gaat nog beter je best doen om jezelf geen mislukkeling te voelen. Dit is precies waar perfectionisten meester in zijn. Ze gaan heel veel energie steken in het verbeteren van een strategie, ook als die niet werkt.

Perfectionisme kun je opvatten als een strijd. Het is deze strijd die de meeste last oplevert. Heb jij net als ik geprobeerd om een sloddervos te worden? Mij heeft het weinig opgeleverd. Ik werd er ongelukkig van dat ik mijn werk niet beter mocht maken. Bovendien kwam er een nieuwe strijd bij.

perfectionisme

Anders benaderen

De lasten van perfectionisme ben ik op een effectievere manier gaan benaderen. Daarbij had ik houvast aan de volgende tips en aandachtspunten:

Realiseer je dat er een belangrijk verschil is tussen willen en moeten perfectioneren.
o  Je kunt je grenzen stellen aan volmaaktheid.
o  Richt je op het leren van fouten in plaats van het vermijden van fouten.
o  Ga focussen en hou de focus vast.

Deze aandachtspunten helpen mij om uit de strijd te blijven. Vanuit de gedachte dat ik ook anderen kan helpen, heb ik over het omgaan met perfectionisme een workshop ontwikkeld.

Wil jij ervaren hoe omgaan met perfectionisme werkt? Kijk voor meer informatie op https://oosterhoftrainingen.nl/

* ACT is een theorie en trainingsmethodiek die gebaseerd is op acceptatie en commitment.

Photocredits: Els de Bruin