Heling van trauma

Trauma is grillig en moeilijk te voorspellen. In mijn werk als lichaamsgericht begeleider merk ik dat. Het gaat bij trauma om indrukken in ons leven die zoveel impact hadden, dat we ze op het moment van voordoen niet konden verwerken. Maar; echte aandacht heelt. En dat kan heel snel gaan, soms al in één sessie. Door heel goed te kijken naar hoe iemands lichaam reageert. Als iemand zijn verhaal vertelt let ik bijvoorbeeld op kleine trillingen in armen of benen. Vanaf dat moment is vertragen het devies. Zodat dat wat verteld wordt, tegelijkertijd ook in het lichaam ervaren kan worden.

Praktijkvoorbeeld trauma

In een sessie bij mij in de praktijk komt iemand binnen, gaat zitten en ik vraag hoe het gaat. Stel je voor dat iemand een auto-ongeluk heeft mee gemaakt. Die persoon wil waarschijnlijk zijn hele verhaal in één keer vertellen. En juist dan is het belangrijk dat ik als begeleider ga faseren. Het gaat er niet om dat het verhaal compleet verteld wordt. Wat vertelt deze persoon aan mij en hoe reageert hij of zij? Dus de lichamelijke sensaties ga ik dan combineren met de verhalende gebeurtenis. Hierbij komen de neo-cortex, het limbisch brein en het reptielenbrein weer samen. Trauma betekent dat ze gesplitst zijn geraakt. Zie hiervoor mijn vorige blog.

Lichaamsgericht begeleiden voor coaches

Als begeleider let je op hoe een lijf reageert, zijn er schokjes waar iemand zich nog niet van bewust was? Ook aan de snelheid van praten, het wegkijken of het snel overschakelen op een ander onderwerp, krijg je signalen dat een persoon niet bij een diepere laag wil zijn in zichzelf. Dat is een moment waarop je iemand stil wilt laten staan. Het is de kunst van de begeleider om de ander op een liefdevolle manier, maar ook helder te laten voelen waar hij eigenlijk niet naartoe durft.

Op 1 december organiseer ik een masterclass lichaamsgericht coachen voor professionals. Ik laat je dan graag zien hoe je dit als coach kunt toepassen. In mijn volgende blog ga ik in op resultaten van lichaamsgericht traumawerk. Meer informatie over de masterclass vind je hier.