Ketchup bestaat voor 1/3 deel uit suiker
Wist je dat ketchup voor 1/3 deel uit suiker bestaat? Vroeger dacht ik dat het een ‘gezond’ alternatief was voor mayonaise bij een bakje friet, maar dat valt dus vies tegen want het bestaat vaak voor meer dan 1/3 deel uit suiker en er zitten soms ongezonde smaakversterkers (E-nummers) in. Daarom maak ik het liefste zelf mijn eigen versie met dit makkelijke en snelle recept, dan weet ik precies wat erin zit.
Bereiden van ketchup
- bereiding: 10 minuten
- calorieën per eetlepel: circa 45
- koolhydraten per eetlepel: circa 15
Neem een ruime kom en doe hier alle onderstaande ingrediënten in en mix het geheel goed door elkaar. Voeg naar smaak nog extra honing, zout, mosterd of kruiden toe.
Bewaren
Bewaar de ketchup in een goed afgesloten pot of fles in de koelkast. Deze is ongeveer een week houdbaar.
Wat heb je nodig?
- 250 ml (biologische) tomatenpuree
- 65 ml water
- 2 eetlepels (rauwe) honing of suikervrije honing
- 1 snuf zout
- 1 flinke mespunt mosterd
- 2 theelepels (biologische) appelazijn
- kruiden naar smaak, provencaals, basilicum of peper
Extra nodig:
- mixer/blender
- mengkom
Tip:
Natuurlijk kun je naar eigen smaak meer honing, zout en kruiden toevoegen. Omdat ik soms geen tijd heb of niet altijd de ingrediënten in huis heb om zelf ketchup te maken, is een alternatief met minder suiker of een natuurlijk gezoet alternatief in de koelkast ook best fijn. Bijvoorbeeld ketchup gezoet met stevia, met tagatose of met agavesiroop.
Enjoy!
Zin in meer recepten zonder geraffineerde suiker? Lees dan mijn boek ‘Smullen zonder Suiker!‘