De MELT methode

Tot voor kort had ik nog nooit van MELT gehoord. MELT is een systeem van zelfbehandeling om – in slechts tien minuten per dag – chronische pijn te verminderen en een grote mate van ontspanning teweeg te brengen. Zo wordt deze methode van Sue Hitzmann beloftevol omschreven. Kortgezegd zorg je voor een goede doorstroming van je bindweefsel. Dat doe je o.a. door met balletjes van verschillende grootte en hardheid je handen en voeten te stimuleren.

Mijn kennismaking met MELT

In de studio waar ik altijd dans, kwam ik Michael Pallat tegen. Hij is osteopaat en vindt MELT zo waardevol voor zijn patiënten, en eigenlijk voor iedereen, dat hij lessen organiseert. Ik mocht een les bijwonen.

Deze les bestaat uit een vaste serie oefeningen voor handen en voeten. We hebben een kit met 4 balletjes: twee zachte ballen (een grote en een kleine) en twee harde ballen (ook groot en klein). Ik als beginneling word geadviseerd om de zachte bal te gebruiken. Bij sommige punten onder mijn voet, doe ik dat graag. De druk van de bal kan onaangenaam zijn en zelfs een beetje pijnlijk. Een andere oefening waarbij je een balletje over je hand en je onderarm beweegt, voelt juist aan als een prettige massage.

De uitwerking die ik in mijn lichaam opmerk is dat ik zachtere benen heb. In het begin van de les voelde ik een harnas om mijn rechterenkel en die is na de oefeningen zo goed als verdwenen. De handoefening voel ik ook in mijn nek, alsof kleine plekjes daar worden geactiveerd.

Zelf aan de slag met MELT

Volgens Michael Pallat is de methode ook eenvoudig zelf te leren. Hij raadt het boek van Sue Hitzmann aan, binnenkort in het Nederlands verkrijgbaar. Volgens Michael verdient het boek de Nobelprijs, omdat het laat zien hoe je eenvoudig je gezondheid in eigen hand kunt nemen. Wil je een indruk krijgen van de methode? Bekijk dan dit instructiefilmpje. Via de website van Michael Pallat kun je ook een video en de kit met oefenballetjes aanschaffen.

Klachten

Michael Pallat werkt in zijn praktijk met dezelfde principes als MELT. Hij kan helpen bij klachten zoals stijf wakker worden, pijn in de gewrichten, buikpijn, onzeker lopen, minder goed presteren in je sport en moeheid. Meer informatie vind je op zijn website.

Videocredits: https://www.meltmethod.com/about-sue-hitzmann/