Lekker en gezond: pompoensoep

Nu de dagen korter worden en de herfst echt zijn intrede heeft gedaan, is het de hoogste tijd voor verwarmend eten. Een echte herfstgroente die verwarmend werkt is pompoen. En de vrucht heeft een lage energetische waarde (weinig calorieën), maar bevat veel vezels. Pompoen is goed voor de spijsvertering. Pompoen is ook rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. En aangezien ik dol op pompoen ben, is pompoensoep in deze tijd van het jaar een van mijn favorieten!

Verschillende combinaties

Je kunt pompoensoep op vele manieren maken. De basis voor de soep is (bio)groentebouillon. Pompoen is ook met andere groenten te combineren. Bijvoorbeeld met wortel of pastinaak. Of met sinaasappel. Verder kun je de soep op smaak brengen met verse gember, knoflook en kurkuma. Deze ingrediënten hebben een verwarmende en een ontstekingsremmende werking. En voeg voor de smaak wat kruiden toe: tijm, rozemarijn, Herbes de Provence.

Mijn favoriete pompoensoep

  • 1 pompoen
  • 1 ui
  • twee knoflooktenen
  • 2 cm gemberwortel en kurkuma (geelwortel)
  • twee theelepels kaneel
  • 2 theelepels komijn
  • zout en peper naar smaak
  • 1 bio groenten bouillonblokje
  • handje zaden en pompoenpitten
  • handje verse peterselie

Mijn favoriete pompoensoep kost wel wat tijd om te maken, maar dan heb je ook een heerlijk gerecht! Was de pompoen eerst goed en haal de steel en onderkant eraf. Snijd de pompoen in vieren en verwijder de pitten. En de pitten kun je eventueel drogen en roosteren. Deze kun je over de soep strooien. En als je het jezelf gemakkelijk wilt maken kun je kant en klare pompoenpitten gebruiken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoen met de open kant naar beneden in een ovenschaal en laat deze 40 minuten in de oven. Snijd ondertussen de ui, knoflooktenen en de gember en kurkuma fijn. En doen dan wat olijfolie in een wok en fruit alles een paar minuten.

Voeg de gegaarde pompoen (in stukjes) met de gebakken ui toe aan een liter water met een biologische groentenbouillon.  Laat de soep 20 minuten zachtjes koken en voeg daarna de kruiden toe: komijn, kaneel, peper en zout. De soep kook je dan nog 10 minuten door. Tenslotte pureer je de soep en voeg je eventueel nog water toe om te soep te verdunnen. Als je de soep opdient kun je verse peterselie over de borden strooien. Desgewenst kun je er een handje zaden en pompoenpitten toevoegen.

Eet smakelijk!