Paardenbloem lekker en gezond!

Eetbare planten en bloemen zijn ‘in’.  Op dit moment is de paardenbloem overal te vinden. Ondanks haar beroerde reputatie is deze plant lekker en zeer gezond! Het is dan ook superleuk om je maaltijden aan te kleden met eetbare bloemen of de blaadjes ervan.

Vitamines en mineralen

In paardenbloemen zitten Vitamine A, B, C en D en verschillende mineralen: calcium, natrium, kalium, silicium (voor nieuw weefsel), ijzer, mangaan en zwavel. De bitterstoffen en choline in paardenbloem bevorderen de spijsvertering. De paardenbloem blijkt heilzaam voor de lever. En ook goed bij rode ogen, steenpuisten, rimpels en abcessen. Verder bij onvoldoende lactatie. Kortom, de paardenbloem is gratis en gezond!

paardenbloem 

Blaadjes en bloemen

De blaadjes en bloemen van deze bloem zijn eetbaar. Beiden staan bekend als bitter. Maar als je de jonge blaadjes en de net geopende bloemen gebruikt, proef je slechts een licht bittere smaak.  Zelf voeg ik blaadjes en bloemen toe aan een simpele lentesalade. Of maak er een smoothie van voor jouwe huisdier na een medicijnkuur. De plantendelen zijn ook erg goed voor het schonen van je lever! In de lente dus een perfecte plant om te eten! En wist je dat ze het in België verkopen onder de naam Molsla?

Lentesalade met paardenbloem

Lentesalade met paardenbloemIngrediënten

  • Biologische radijsjes (kleine radijsjes smaken wat zoetig)
  •  IJsbergsla
  • Jonge blaadjes en bloemen van de paardenbloem
  •  Olijfolie en lijnzaadolie naar smaak

Bereiding

Was de groenten, de bloemen en de blaadjes goed. Want er kan veel zand inzitten. Snijd de radijsjes en sla in stukjes. Verdeel de groenten en de paardenbloem over een mooie schaal. Giet olijfolie en lijnzaadolie erover heen. En klaar is deze supergezonde en lekkere salade. Wanneer je het lekker vindt kun je de salade aanvullen met feta, Marokkaanse munt en komkommer.

Enthousiast over de paardenbloem, houd er dan rekening mee dat alle overdaad schaadt. Dus niet elke dag, maar wekelijks kan heus geen kwaad. Of neem contact op met een fytotherapeut.

Photocredits Hanneke Sloof