Aanwezigheid en Chi Kung

Wie ben ik, waar sta ik voor en hoe verhoud ik me tot mijn omgeving. Dit zijn alle vragen die ik mijzelf stel na de les Chi Kung gegeven door Andra Perrin. Andra gaf de introductieles in de Dojo van Aikido Amsterdam.

Aarden

In mijn Aikido-lessen spreek ik vaak over geaard zijn en je fundament voelen. Maar hoe doe je dit en hoe ervaar je waar jouw kracht ligt. En ook: waar liggen jouw zwakke punten. Andra is in staat je mee te nemen op een zoektocht door je eigen lichaam. Eerst door middel van individuele oefeningen en later met een partner.

Oefenen

De les start met een oefening liggend op de grond. Hoe kunnen we meer contact krijgen met de achterzijde van ons lichaam, de lage rug voor de meeste van ons. Liggend lukt het mij om hier meer aandacht te geven, door het laten werken van mijn been en buikspieren en het ademen naar mijn rug.

Dit gevoel neem ik mee bij het opstaan. We proberen in één houding geaard te zijn, dit door zowel naar beneden als naar boven met onze spieren te ‘duwen’ en te ‘trekken’. Deze oefening is niet eenvoudig, maar er gaat een wereld aan gevoel open. Vervolgens proberen we ons naar alle kanten gelijk te verhouden. Allemaal hebben we echter onze voorkeuren. Door de begeleiding van Andra en een aanraking op de juiste plek, raak ik gefundeerd en ook gecentreerd.

Resultaat

De volgende stap is om dit gevoel mee te nemen in beweging, in ons geval met een partner. Andra laat ons met een simpele partneroefeningen voelen waar bij ieder zijn kracht of zwakheid ligt. Door elkaar te observeren leer ik heel veel. Na de laatste oefening lukt het mij om rust te behouden. Ik kan gecentreerd blijven, ook onder toenemende druk van een partner. Wat een fijne ervaring en veel om over na te denken.

Photocredits: Andra Perrin