De energetische waarden van wortel en het loof
In deze blog ga ik in op de energetische waarden van wortel en het loof volgens de Chinese Voedingsleer. Deze oranje groente kun je elk seizoen eten. De zomerwortel is neutraal tot een beetje koelend, de voorjaarswortel is wat warmer en de winterpeen is het warmst.
Wortelen in het algemeen
De wortel heeft een neutrale energie en smaakt zoet en behoort tot het element aarde. Ze werkt licht versterkend, energie opbouwend, reinigend en vocht afvoerend (diuretisch). Wortel ondersteunt de spijsvertering (goed voor milt- en maag-qi) (als puree of soep), de stofwisseling, de long en de lever.
Wortelen zijn ook alkaline vormend en goed bij bloedcondities zoals acne en rheumatisme en amandelonsteking. Bevatten vitamine A, goed bij nachtblindheid, gehoorklachten, huidklachten, klachten van het spijsverteringskanaal en blaasontsteking. Ook goed voor moedermelk en helpt hormonen te reguleren. Ook goed bij mazelen en de pokken. Geraspte wortel werkt het beste bij parasieten en dysenterie.
Caroteen in wortel
De reinigende werking is te danken aan het caroteen (is reinigend en vocht afdrijvend). Rauwe wortel en wortelsappen hebben een koelende werking op de maag. Als je last van kou hebt zijn wintergroenten over het algemeen aan te raden, maar maak de wortel dan liever warm. Bijvoorbeeld door gestoomde wortel te raspen geef je een beetje warmte mee en het is ook goed voor de vertering.
Wortelloof
Wortelloof is koud en heeft een licht bittere smaak. Je kunt het loof dus prima eten. Ik maak er wel eens een pesto van. Roerbakken kan ook. Neem wel de biologische variant, want qua smaak is dat een wereld van verschil met de niet biologische wortel. Het voegt mineralen toe aan een soep en stoofgerechten. Het loof reinigt, helpt de energie vrij stromen, koelt, ondersteunt het immuunsysteem en helpt de bloedopbouw. Deze groente werkt koelend op de maag. “Bitter in de mond maakt het hart gezond.”
Gebakken peen in de oven
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Maak kruisjes in de winterpenen (verwarmt en gaart sneller) en vet ze in met ghee (geklaarde boter). Doe er bakpapier erover heen.
- Laat de penen 40 – 60- minuten in de oven bakken. Hoe langer je ze bakt hoe zoeter ze worden!