Gezonder eten dan gedacht

Het is vandaag 4 mei, herdenking van de oorlogsdoden in Nederland en daarbuiten. Een onbekend aspect is het eten in oorlogstijd. In de tentoonstelling Eten in oorlogstijd in het Verzetsmuseum ontdek je hier alles over. De tentoonstelling duurt nog tot 28 mei.

Eten in oorlogstijd

Gezonde voeding heeft onze aandacht: minder vlees, vet en zuivel en meer groenten. Groenten het liefst van het seizoen en het liefst zelf verbouwd. Maar wat nu trend is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in praktijk gebracht. Na de Duitse bezetting kon er vanaf 1940 niets meer worden geïmporteerd en moest Nederland zelfvoorzienend worden. De landbouw werd drastisch aangepast; veeteelt maakte plaats voor akkerbouw. Het dagelijkse menu bevatte hierdoor heel veel minder vlees en vet. De bevolking ervoer deze verandering als een verarming. Mensen hadden een hongergevoel en verloren soms gewicht. Feitelijk kwam men echter niets tekort. Uit later onderzoek is gebleken dat het dagelijks menu tot aan de Hongerwinter juist gezónder werd dan voor 1940

eten in oorlogstijdTopkoks in de hoofdrol

Voor de tentoonstelling eten in oorlogstijd koken chef-koks samen met de conservator van het Verzetsmuseum gerechten met producten die in die periode beschikbaar waren. Televisiekok Pierre Wind toont dat de recepten in de jaren voor de oorlog zeer vlees- en vetrijk waren. Sterrenchef Bobby Rust kookt zoals in 1940-1941 met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. Angélique Schmeinck, chef-kok van 24-kitchen, kookt zoals tijdens de Hongerwinter met bloembollen. Julius Jaspers, bekend van het programma Topchef, stelt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding. In het museum is het receptenboekje hiervan te koop voor € 12,50.

Persoonlijke verhalen

Ook komen allerlei aspecten van de voedselvooziening tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod, aan de hand van persoonlijke verhalen. Bijvoorbeeld over bonnendistributie, de smaak van kat of de prijs van een pond thee in 1943 op de zwarte markt (180 gulden, een maandloon!). En dat er geen ene haring meer te koop was en de jenever zeer schaars werd.

Bron en foto’s: Verzetsmuseum.nl