Met voeding je huid beschermen

In de zomer is de zon het sterkst en wil je je huid beschermen tegen de hoeveelheid UV stralen. Dit kan door biologische zonnebrand, maar je kunt ook de huid van binnenuit beschermen door bepaalde voeding te eten.

Diverse voedingsstoffen blijken de huid te kunnen beschermen en het risico op huidkanker te verlagen, voornamelijk lycopeen en polyfenolen. Welke voeding in de zomer kan je hierbij helpen?

Lycopeen

Lycopeen is een krachtige carotenoïde antioxidant. De belangrijkste voedselbronnen van lycopeen zijn verse rauwe tomaten en tomatenproducten, zoals tomatensaus, tomatensoep en -biologische- ketchup. Daarnaast zit het ook in watermeloen, roze grapefruit, guave en papaja.

Polyfenolen

In een onderzoek is aangetoond dat orale inname van polyfenolen een ontstekingsremmende werking heeft en de huid beschermt tegen zonnebrand. Er zijn inmiddels meer dan achtduizend polyfenolen bekend. Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen die gevonden worden in planten en worden gekenmerkt door de aanwezigheid van meer dan één fenoleenheid per molecule. De voornaamste bronnen van polyfenolen in ons dieet zijn fruit, groenten, granen, olijven, chocolade en dranken zoals thee, koffie en wijn. De afgelopen jaren is het onderzoek naar de gezondheidseffecten van polyfenolen sterk gestegen.

Granaatappel, groene thee en cacoa

Een aantal voedingsmiddelen steekt met kop en schouder boven andere uit qua hoeveelheid polyfenolen. Granaatappel is een vrucht die het bruin worden van de huid afremt en zo schade als gevolg van UV straling tegen gaat. Deze anti-oxidatieve eigenschappen heeft de granaatappel te danken aan de samenstelling van polyfenolen. Ellagitannines vormen de belangrijkste groep polyfenolen in granaatappels en granaatappelsap (vers gemaakt van het fruit, de vliesjes en de zaden) en bevatten meer dan 90% van alle antioxidanten. Daarnaast is het aangetoond dat regelmatig drinken van groene thee en polyfenolen afkomstig uit groene thee ook een positief effect heeft op de bescherming van de huid tegen UVR. Verder kun je per dag nog 20 gram rauwe chocola of chocola met meer dan 70% cacao en zónder melkpoeder eten. Die zit ook vol polyfenolen. Met deze voeding in de zomer ga jij extra beschermd de zomer in.

(Bron: Artikel Huid: beschermen tegen UV met voedingsstoffen)