Chicorei: lichtblauwe schoonheid
Er zijn weinig planten met zo’n fantastisch mooie lichtblauwe kleur als de chicorei! Dit is dan ook de volgende eetbare wilde en inheemse plant die ik graag wil beschrijven in deze categorie. Je ziet ze vaak verschijnen zo rond de langste dag van het jaar op 21 juni.
Surrogaatkoffie
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (compositae of asteraceae). Tot dit geslacht behoren witlof (witloof), andijvie en paardenbloem. In vroeger tijden werd de geroosterde wortel van de cichorei voor een koffieachtige drank gebruikt, met name in moeilijke tijden zoals de oorlogen. Deze koffie werd ook peekoffie genoemd.
Witlof
De (groene) bladeren zijn ook eetbaar, tenminste alleen voordat de plant bloeit. Aan de bittere smaak van het melksap in de bladeren dankt de bladcichorei zijn bijnaam bitterpee. De kweek van bitterpeeën voor consumptie van de witte bladeren begon in de negentiende eeuw in de provincie Brabant (rond Brussel). Dit als gevolg van de ontdekking dat in het voorjaar uitlopende bladeren van in het donker bewaarde wortelen eetbaar waren. Vandaar de naam ‘Brussels lof’. Daarna is middels plantveredeling de speciale variëteit witlof ontstaan. (Bron: Wikipedia)
Recepten
Je kunt verschillende recepten maken met chicorei. Bijvoorbeeld met tuinbonenpuree. Of met tarbot met zijn schubben. Ook kun je chicorei in een toetje doen, wat denk je van crème brulée? Je kunt het ook houden bij een simpele vrolijke salade. De blaadjes eet je als slablaadjes. Het blad bevat vitamine C, vitamine B9, kalium en vezels. De bloemetjes zijn ook eetbaar en prachtig om je salade mee te decoreren. (bron: mens en gezondheid) Kortom, je kunt alle kanten op met chicorei!
Bach Remedie
De chicorei wordt ook gebruikt in de bloementherapie van Dr. Bach. Daar is het 1 van de 38 remedies die je kunnen helpen een emotionele blokkade op te heffen. Chicorei heeft als positieve eigenschap dat het de oorspronkelijke gevende moederliefde in je omhoog brengt, zonder er iets voor terug te willen hebben.