Obsessie met groenten
Meestal verzin ik mijn gerechten zelf, maar afgelopen zomer kon ik het niet laten en kocht ik een kookboek. Ik was in Frankrijk en mijn oog viel op dit boek: “obsessions végétales”. Precies wat voor mij. Ik heb een voorliefde voor koken met groenten en ik probeer, heel braaf, ook zoveel mogelijk vegan te eten. In 2020 schreef ik hoe dat begon. Of je dat een obsessie zou noemen, laat ik graag aan de lezer. Uit dit kookboek, heb ik een heel lekker herfstgerecht voor je.
Plantaardige recepten
In de zomer heb ik veel uit het boek gekookt. Ik kwam er al snel achter dat de recepten niet allemaal plantaardig zijn. Vergissinkje van mij; ik las ‘végétale’ als plantaardig, maar het betekent hier ‘groenten’. Ook dit recept met wortelen is niet vegan. Maar de toevoeging van yoghurt maakt de saus verrassend smakelijk.
Ik maakte het voor mijn zus en mijn zwager, maar de linzen die er oorspronkelijk ook bij horen, liet ik weg. Mijn zus eet namelijk geen peulvruchten. Zij volgt zoveel mogelijk een fodmap-arm dieet, dat je kunt doen als je last hebt van darmklachten. Het is dus een vegetarisch, glutenvrij en fodmap-arm hapje geworden.
Worteltjes met tahin
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de wortelen:
- 12 wortelen
- 3 el olijfolie (voor de fodmap-vrije versie: 1,5 el olijfolie en 1,5 el knoflookolie)
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
Voor de tahinsaus:
- 1 teen knoflook (bij een fodmap-vrij dieet laat je deze weg)
- sap van 1 citroen
- 4 takjes (platte) peterselie
- 1/2 tl komijnpoeder
- 2 el Griekse yoghurt
- zout, peper
Voorbereiden van de worteltjes
Warm de oven voor (200 graden). Schil eventueel de wortelen met een dunschiller. Doe ze in een ovenschaal en meng er de olie, het komijnzaad en de paprikapoeder door. Zet ze 30 minuten in de oven en keer de wortels halverwege de baktijd om.
Voorbereiden van de tahinsaus
Gebruik een mixer om alles te mengen: (de knoflook), citroensap, tahin, peterselie en komijn en voeg hier 2 eetlepels water aan toe. Als de saus een mooie substantie heeft, eventueel met wat extra water, roer dan de yoghurt erdoor. Maak op smaak met zout en peper. Bon appétit!
Meer weten over typische herfstgroenten en de gezonde effecten? Lees deze blog van Nicolien