Koude soep Gazpacho

Het is nu echt weer voor koude soep. In deze blog het recept voor een eigengemaakte Gazpacho soep. Op dit moment zijn de tomaten goedkoop en heel lekker!

De gazpachosoep is niet alleen smaakvol en voedzaam; het is ook zeer gezond, omdat tomaten rijk zijn aan vitaminen. Als je geen of weinig zout hebt toegevoegd, heeft deze gazpacho tevens een reinigend effect op het lichaam. En het werkt vochtafdrijvend.

Ingrediënten (voor 4 personen):

6 á 7 grote tomaten

2 groene paprika’s

1 rode paprika

1 komkommer

1 teentje knoflook

Zout, olijfolie (extra virgen) en azijn

Ik maak de soep altijd zonder brood. Als je de gazpacho enkele dagen wil bewaren (uiteraard in koelkast), moet je geen brood of uien aan toevoegen. Deze twee producten zorgen ervoor dat de gazpacho binnen enkele uren gaat fermenteren.

Voor de garnering: ui en komkommer.

tomatenBereiding tomaten:

De wijze waarop de tomaten verwerkt worden, is erg belangrijk; daarom besteden wij er extra aandacht aan:

1.- Blancheer en ontvel de tomaten.

Voordat je begint moet je kruislinks een snee in de tomaat aanbrengen.

Dompel de tomaten gedurende 1 minuut in kokend water. Vervolgens haal je ze eruit en dompel ze meteen in koud water. Zo kun je het vel gemakkelijk verwijderen.

Ook kunnen de tomaten met vel en al vermalen worden, om vervolgens door een zeef te halen.

2.- Ontdoe de paprika van de steel en zaadjes, pel de knoflook en snij de punten van de komkommer af.

Snij alles in kleine stukjes en doe alles in een mixer / blender.

3.- Voeg snufje zout en azijn toe.

Omdat sommige mensen niet van azijn houden, kun je deze beter later toevoegen.

4.- Mix alles goed door, totdat u een dikke en homogene massa heeft gekregen. Daarna voeg je 30 centiliter biologische olijfolie extra virgen toe.

5.- Vlak voordat je de soep opdient, voegt je 2 liter zeer koud water toe. De onverdunde soep die je niet wil gebruiken, kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Ook dan voeg je vlak voor het serveren, het koude water er aan toe.

6.- Als laatste, tegelijkertijd met de gazpacho, zet je de borden op tafel met in stukjes gesneden ui en komkommer.

Eet smakelijk!