De vele gezonde eigenschappen van asperges

Het is nu weer het seizoen van asperges, zowel groene als witte! Ben jij ook zo dol op asperges? Het wordt ook wel het witte goud genoemd, vanwege de vele gezonde eigenschappen. In deze blog ga ik in op de voedingswaarden van asperges, en geef ik je een recept met gerookte zalm!

Veel verschillende vitamines

Eerste voordeel is dat ze weinig calorieën bevatten. Ze kunnen zowel rauw worden gegeten als gekookt. Asperges bevatten vitamine K, vitamine B1, B2, B6, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Naast vitamines zitten er ook veel mineralen in asperges. Een portie asperges bevat kalium, magnesium, fosfor, en een beetje ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium.

Vochtafdrijvend

Ook werken asperges vochtafdrijvend. Het helpt jouw lichaam om het teveel aan zout en vocht af te voeren. Dit is met name gunstig is voor mensen met oedeem en een hoge bloeddruk.

Goed voor de spijsvertering

Asperges zijn rijk aan zowel vezels als vocht. Ze helpen wat obstipatie voorkomen, een gezonde spijsvertering te bevorderen en het risico op darmkanker te verminderen.

Recept groene asperges en gerookte zalm

Het traditionele recept is een combinatie met ham en stukjes ei en krieltjes. Een heerlijk alternatief is echter om de ham te vervangen door gerookte zalm. Wat ook heel lekker is om mierikswortel, zalm en gegrilde groene asperges te combineren! Hieronder het recept.

Ingrediënten                                                                                                            

  • 800 gram groene asperges
  • 400 gram gerookte zalm
  • 200 gram crème fraîche
  • 2 eetlepel mierikswortel
  • Olijfolie, citroensap, zout, peper

Bereiding

Zet de gril aan of verhit de grillpan. Snij het houtachtige uiteinde van de asperges af. Leg ze in een schaal en hussel ze met wat olijfolie, zout en peper. Gril de asperges vervolgens een minuut of 9 terwijl je ze regelmatig keert. Ze mogen flink verkleuren, maar al te zwart is bitter, dus pas op. Doe de asperges terug in de schaal na ze (eventueel) in de lengte gehalveerd te hebben en vermeng ze met de zalm, die je in reepjes scheurt. Maak de dressing: vermeng de crème fraîche met de mierikswortel, een kneep citroensap en wat zout en peper. (Bron)

Eet smakelijk!