Winterse cake met appel, rozijnen en walnoten

Vorige week toen het de hele dag sneeuwde, kreeg ik enorme zin om een warme appelcake te maken. Het leek me lekker om de cake met spelbloem te maken. Ik gebruik meestal boekweitmeel, dat is ook een prima optie. Beide zijn bij de biologische supermarkt te kopen. Zelf ga ik vaak naar de biologische winkel de Aanzet, die op de 1e Jacob van Campenstraat zit. Daar kocht ik ook de zure biologische appels, rietsuiker, boter en eieren.

Dit heb je nodig voor 1 cake:

  • 3 zure biologische appels, geschild en in plakjes
  • 175 gr biologische roomboter
  • 3 biologische eieren
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • 125 gr rietsuiker
  • 250 gr speltbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Handje biologische walnoten, in kleine stukjes
  • handvol biologische rozijnen
  • sap van een biologische citroen

Zo maak je het:

Verwijder het klokhuis van de appels en schil ze. Snijd ze dan in plakjes en leg ze in een schaal. Sprenkel er wat citroensap overheen zodat de plakjes niet verkleuren. Je kunt ook kaneel over de plakjes strooien en de rozijnen erbij doen. De rozijnen laat ik meestal vooraf in lauw water weken. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter dan in een koekenpan, en bak de appelschijfjes op laag vuur mooi bruin.

Het beslag

Daana kun je aan de appelcake beginnen. Meng de bloem, bakpoeder en kaneel door elkaar. Voeg dan de boter, eieren en rietsuiker toe, en mix tot een mooi beslag. Giet het beslag in een cakeblik en leg de appelschijfjes er bovenop. Schuif voor 40 tot 45 minuten in de oven. De cake is klaar als je er met een stokje in prikt en deze er weer schoon uitkomt.

Het resultaat

Het lekkerste is om de appelcake te eten als deze net uit de oven komt! Je kunt de cake nog een aantal dagen eten. Vaak krijgt de cake meer smaak na een dag. Ik raad je aan om de cake altijd vooraf een paar minuten op te warmen in de oven op 180 graden. Smullen maar!