Toepassingen van zwarte gedroogde citroen

Ik ontving onlangs een potje met gedroogde citroen van Amanprana om uit te proberen. Zij drogen volgens eigen recept citroenen tot zwarte citroen. Ook wel dried lime of loomi genoemd. Daarvoor gebruiken ze de eetbare Citrus latifolia. Gedroogde zwarte citroen is vooral in de Midden-Oosterse keuken een populair voedingsmiddel. Het geeft karakter aan stoofschotels, soepen, marinades en tajines. De citrusachtige, rokerige smaak van gedroogde zwarte citroen is ook heerlijk bij rijst en peulvruchten!

Uit de keukens van Irak, Iran en Noord-India

Langzaam gedroogde zwarte citroenen schijfjes zijn met name populair in de keukens van Iran, Irak en Noord-India. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om traditionele loomi thee van te maken. Gedroogde citroenen zijn ook een onmisbaar ingrediënt in lokale gerechten zoals qursan, matazeez, jareesh en kassa.

Zwarte citroen is topchef Ottolenghi’s favoriet

Zwarte citroen is een favoriet ingrediënt van de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi. Hij is een grote fan van de intens frisse en zoete smaak. Ottolenghi laat bijvoorbeeld een hele citroen meekoken in het kookwater voor rijst en stoverijen of bouillon voor soep. Je kunt de citroen ook fijnmalen en verwerken in kipmarinades of sprenkelen over graansalades.

gedroogde citroen

Iraanse stoofpot met zwarte citroen

Een recept dat Ottolenghi vaak gebruikt is die van de Iraanse stoofpot met zwarte citroen. Hij laat de groenten  stoven in een bouillon van tomaten, uien, kruiden en gedroogde citroenen. En dan in de oven laten bakken met berberis. Je krijgt daardoor een bord vol groenten en een verdikte saus met een bijzondere smaak.

Ottolenghi legt uit dat gedroogde limoenen (en soms citroenen) vaak worden aangetroffen in de Iraanse keuken. De gedroogde citroen of limoen draagt bij aan “een scherp en zoet aroma in marinades, stoofschotels en salades”. De smaak wordt ook wel omschreven als zuur en licht gefermenteerd.

Hoe gebruik je Loomi?

Loomi wordt ook gebruikt om pilafs en andere rijstgerechten op smaak te brengen. Af en toe wordt gedroogde limoen toegevoegd aan de kruidenmix baharat.

Ikzelf gebruikte de gedroogde zwarte citroen in een groentensaus. Heerlijk! Deze citroenen zijn trouwens ook verkrijgbaar in poedervorm!

Bron: tekst website Amanprana