Reinig je lichaam van binnenuit

Het belang van ontgifting

De lente is het uitgesproken moment om je lichaam schoon te maken. Om hier een begin mee te maken, in deze blog een recept voor een lentereinigingsbouillon!

Hoe help je je lichaam om van binnenuit te reinigen? Met groene vezelrijke bladgroente, rettich en shiitake. De groene vezelrijke groente als prei, broccoli, spinazie, spitskool en raapsteeltjes stimuleren je darmen goed te verteren en ruimen zo slijm op. Hoe vezelrijker je eet, hoe beter je darmen ‘schoongeveegd’ en geactiveerd worden. Bosui is een typische lente groente: hij groeit omhoog, opgaande, nieuwe energie! Die gebruiken we straks als garnering in onderstaand recept. Rettich werkt afvoerend en kun je goed in soep gebruiken. Met shiitake, dat dierlijk vet losmaakt, voer je nog meer ‘afval’ af. Gember helpt ook bij het vet losmaken. Verder is lotuswortel goed om je longen te reinigen, dit kun je kopen bij de toko.

Shoyubouillon

Met shiitake, daikon, gember en bosui (voor 4 personen)

  • 4 gedroogde shiitakes;
  • 4 cm gedroogde kombu, (zeewier van de natuurwinkel of toko);
  • Stukje daikon in julienne reepjes;
  • ½ venkel in stukjes (of andere zoete groente);
  • eventueel lotuswortelstukjes;
  • Shoyu sojasaus naar smaak;
  • ¼ potje bio mais;
  • 4 cm fijn geraspte gember;
  • Bosui fijn gesneden, garnering;
  • 1 a 1,5 L water.

Bereiding

1: Week de shiitakes in water.

2: zet ongeveer 1 liter water op met de kombu erin en laat 5 min koken, terwijl je de daikon en venkel wast en snijdt in reepjes of stukjes en voeg toe.

3: Haal de kombu eruit en bewaar dit. Je kunt kombu meekoken met bonen, die worden hierdoor zachter.

4: rasp de gember (hoeft niet geschild te worden, je gebruikt straks alleen het sap ) en snijd alvast de bosui garnering.

5: als de daikon en gember bijna gaar is, voeg je de mais toe en breng het op smaak met shoyu en boven de pan uitgeknepen gembersap.

Smakelijk eten!

Photocredits: Riske de Vries