Dovenetel: een veelzijdige plant

Langs de Jozef Israëlskade zie je ze nu overal. In Nederland tref je de Paarse Dovenetel (Lamium purpureum) in de bermen aan. Deze éénjarige plant bloeit van februari tot november en kan 10 tot 30 centimeter hoog worden. Als je van dichtbij kijkt zie je dat de gekartelde bladeren dichtbehaard zijn, net als bij zijn ‘neef’ de brandnetel. Het verschil is dat je de dovenetel gerust kunt beetpakken zonder je te prikken. Dit is meteen de verklaring van de naam (deze netel is ‘doof’, doet je niks).

Geneeskrachtige eigenschappen

De plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Een aftreksel van de Paarse dovenetel is goed tegen bloedingen, verse gekneusde blaadjes kunnen aangebracht worden bij snijwondjes. De plant heeft een hoog ijzergehalte, veel vitaminen en veel vezels. Je kunt er geneeskrachtige thee van zetten; heel laxerend en versterkend. Voor de chaoten onder ons is er ook goed nieuws, de dovenetel helpt je om je gedachten te ordenen en helpt je om beter op te ruimen. Doe er je voordeel mee! (bron)

Je kunt ook lekkere gerechten maken met dovenetel. Zowel als soep als groente.

Dovenetel-soep

Verzamel een litermaat vol met jonge dovenetel uitlopers en blad. Was die goed en dep ze met een keukendoek droog. Hak ze in een keukenmachine tot een pulp. Voeg bij een hoeveelheid pulp 1 ½ keer zoveel groente bouillon. Kook dit in een soeppan in ongeveer 15 minuten gaar.

Bak in wat boter 1 fijngesneden ui glazig en voeg er dan een stevige eetlepel bloem bij. Vermeng dit al roerend bij de dovenetelsoep en kook alles op een laag vuurtje gaar. Voeg er wat zure room bij het serveren bij en garneer met wat bloempjes of de bloemblaadjes van paardenbloemen. Wat fijngeknipte daslook smaakt er lekker doorheen!

Dovenetel als groente

Verzamel een halve emmer met bloeiende dovenetel planten. Haal de bladeren en bloemen van de stengels en snij ze erg fijn. Smelt in een kookpan wat boter en smoor daarin de dovenetels 3 tot 4 minuten. Strooi er wat bloem over en giet er een glas groentebouillon met eventueel wat room bij. Even alles al roerend laten koken en je kunt de groente met de saus serveren!

Eet smakelijk!