Ouderwetse stoofpeer in een nieuw jasje

In de winkels kun je ze volop vinden, de stoofpeertjes. Of zelf plukken van jouw eigen boom, het is nu de tijd! Mijn opa liet elke winter een kist uit Friesland komen. Hij kwam er zelf ook vandaan en we aten de hele winter door stoofpeer. Heerlijk!  Ik probeer zo weinig mogelijk suiker te gebruiken dus ging op zoek naar een recept. Stoofperen zonder suiker, dat was mijn uitgangspunt! Ik vond twee recepten die ik graag met jullie deel!

Recept stoofperen zonder suiker

  • Ongeveer 1 kilo Geiser Wildeman
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dadels
  • stukje citroenschil
  • 1 dl biologische diksap appel-zwarte bes (zonder toegevoegde suiker)
  • Optioneel: stukje gember van 1 cm

Hoe maak je stoofperen zonder suiker?

  1. Schil de peren en verwijder het klokhuis.
  2. Doe het fruit in een pan met dikke bodem en zorg dat peren net onder water staan.
  3. Snijd dadels in kleine stukjes.
  4. Voeg kruidnagels, kaneel, dadels, citroenschil en het diksap toe. Je kunt het stukje gember eventueel toevoegen.
  5. Laat  het geheel ongeveer 2 uur zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn.
  6. Verwijder de kruidnagels, kaneel, citroenschil en gember. Serveer nog warm of laat afkoelen.

Tip: Stoofperen kan je makkelijk invriezen. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. (Bron)

Het tweede recept bevat wijn, dit kun je vervangen door het biologische diksap appel-zwarte bes

stoofpeer

Stoofpeer zonder suiker met wijn

  • 1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 100 ml stevige rode wijn of appel-zwarte bes
  • 3 el diksap (appel)
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 stokjes kaneel
  • 6 kruidnagels
  • water

Schil de peertjes, maar laat de steeltjes zitten. Deze geven namelijk ook nog lekker veel smaak af tijdens het koken. Schenk de wijn of vruchtensap, de diksap, en de balsamico azijn in een grote pan en zet de peertjes hier in. Vul nu de pan met water, net zoveel dat de peertjes net onder water staan. De kaneelstokjes en kruidnagels mogen nu in de pan. Laat circa 2 uur stoven op een klein vlammetje, prik voorzichtig in 1 van de peertjes om te controleren of ze zacht en gaar zijn. (Bron)

Smullen maar!