Buurt lab voor sociale en circulaire innovatie

Een wonderlijke samenkomst van yoga en afval beleefde ik een week geleden toen ik mijn afval ging scheiden voor het Zero waste lab. Het Zero Waste Lab attendeert mensen op het terug gaan naar een circulaire maatschappij. Organisch en plastic afval breng je naar het lab zodat het een tweede bestemming krijgt. Het buurlab in oost is het eerste Zero waste lab in Nederland. Het is een plek in de buurt waar je naar toe kunt voor een praatje en tegelijkertijd je afval terugbrengt in de cirkel van hergebruik.

De ruimte van het Lab is ingericht met afval dat getransformeerd is tot kunst. Achter een piepkleine balie word ik te woord gestaan door Kabul Veldhoen, die enthousiast vertelt over het hele idee. Je krijgt een lege jute zak mee om hierin dun plastic te verzamelen. Bij inlevering van een volle zak krijg je een waardemunt die ingeleverd kan worden bij ondernemers in de buurt voor korting op producten.

Zero waste lab 2Yoga en plastic

Na een week van plastic sparen word ik somber. De jutezak zit na een week van scheiden al behoorlijk vol. Ik word me hierdoor nog meer bewust van afval en het uitputten van grondstoffen. Het lijkt een lesje in bewustzijn te worden. Want ik kan dan wel aan yoga doen en bewust worden van mijn lijf en zicht krijgen op denkpatronen, maar hoe bewust ben ik eigenlijk? Nee zeggen tegen spullen, minder elektriciteit gebruik, meer delen, moeite doen om elke week mijn afval bij het Zero Waste Lab te brengen. Ja, het vraagt om een gedragsverandering. Gaat mij dit lukken? Het is een dwaze vraag, want er is geen keus.

Bewust worden

Het kwartje valt. Ik begin het leuk te vinden om mijn afval te scheiden. Nee zeggen tegen plastic tasjes die mij aangeboden worden. Onderweg mijn yogaoefeningen praktiseren bij het oprapen van plastic op straat. Het is een nieuwe wereld waar ik in stap. Yoga en afval scheiden gaan heel goed samen. Yoga helpt bij het afval scheiden en het afval scheiden helpt bij mijn yoga. Beide activiteiten maken mij bewust en versterken elkaar.

Meer weten?

Zero waste lab, Dapperplein 84, Amsterdam Oost

Kijk hier voor de website of op www.degezondestad.org

Photocredits: Nell Berger