Makkelijk of juist heel moeilijk

Loslaten is iets wat ik best moeilijk vind. Op het moment dat ik het uiteindelijk heb gedaan, lijkt het zo simpel en makkelijk. Pas dan voel ik de opluchting en de noodzaak ervan. Dat kan gaan over het loslaten van relaties, wensen, spullen, ontlasting of het loslaten van gedachten, gevoelens en ideeën.

Noodgedwongen loslaten

Afgelopen jaar was een jaar waarin ik noodgedwongen veel moest loslaten. Ik werd ziek in de zomer en kon niet meer werken. Gelukkig heb ik een hele lieve man en een paar dierbare vrienden die me door dik en dun blijven steunen.

Les in loslaten

Een grote les in loslaten, zo zie ik het nu. Ik ben inmiddels weer opgeknapt, en ik zie nu waarom ik deze dingen moest loslaten. Het was noodzakelijk en op z’n zachtst gezegd helemaal niet leuk. Want het liefste zou ik nog steeds alles doen wat ik het jaar daarvoor deed. Maar het was te veel en het had me mijn gezondheid (bijna) gekost.

Vastzitten of stromen

Op het moment dat ik helemaal vastliep reageerde mijn lijf ook. Ik zat letterlijk en figuurlijk vast. Nu ik weer in beweging ben, stroomt alles weer. Niet alleen in mijn lichaam, maar ook bijvoorbeeld met bodyandmind.amsterdam. Plotseling krijg ik van alle kanten blogs toegestuurd. Bizar hoe die dingen werken!

Bewust loslaten

De kunst is nu om mijn activiteiten behapbaar te houden. En om regelmatig stil te staan bij de dingen die ik los wil laten. Wij zijn op dit moment druk bezig om alle kasten in ons huis op te ruimen. Dat hoort ook bij loslaten. Mijn man heeft daarvoor een goede maatstaf: alles wat je twee jaar niet hebt gebruikt, kun je weggooien. Ik denk dat het niet alleen voor mijn huis geldt: ook voor vriendschappen, gedachten of plannen. Mijn mantra is dan ook: het hoeft niet nu, het kan ook later!

Meer weten over mijn werk als shiatsu therapeute? Lees hier