Vijf beschermende groente en fruitsoorten
Ontsteking blijkt een grote rol te spelen bij veel chronische gezondheidsproblemen. Wetenschappers benoemen diverse voedingsmiddelen die ontsteking kunnen voorkomen, en zelfs kunnen genezen als het proces al begonnen is.
Alle groenten en fruitsoorten die polyfenolen (antioxidanten) bevatten, bieden bescherming tegen ontsteking, aldus onderzoekers van het Instituut voor Veroudering en Chronische Ziekten van de Universiteit van Liverpool. Maar er zijn er vijf die extra rijk zijn aan deze micronutriënten. In deze blog een korte beschrijving, voor het hele artikel.
Açaibessen
Volgens een onderzoek ter vergelijking van een aantal populaire vruchtensappen die in Amerika verkrijgbaar zijn, bevat acaibessensap slechts een doorsneehoeveelheid antioxidanten: minder dan die in het sap van granaatappels, druiven, bosbessen of kersen, maar meer dan in cranberrysap, sinaasappel- of appelsap. In een ander onderzoek, uitgevoerd in Spanje en Brazilië, werden elf soorten bevroren fruitpulp met elkaar vergeleken. Qua antioxidatieve activiteit eindigde de acaibes op de vijfde plaats: boven ananas en passievrucht maar onder mango, aardbei en druiven.
Zwarte bes
De bessen van Ribes nigrum bevatten allerlei actieve stoffen die ook gunstig kunnen zijn voor de ogen. Inname van Ribes nigrum (anthocyaninen) verbetert de doorbloeding in de oogzenuwknop en de retina (netvlies). Ribes nigrum kan ook door verhoging van de perifere bloeddoorstroming spiervermoeidheid en spierstijfheid verminderen.
Blauwe druiven
Uien
In de traditionele Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om angina, een pijngevoel in de borst, te bestrijden. Ook worden uien er gebruikt om bacterie-infecties, ademhalingsziekten (astma) en hoesten tegen te gaan. In Europa werd de ui millennia geleden al gebruikt tegen deze ziekten. Daarnaast is de ui een zeer goed middel om griep en verkoudheid te voorkomen.
Kurkuma
Kurkurma beïnvloedt meer dan 100 verschillende regulatie- of signaalmoleculen. Kort samengevat: curcumine heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, wondhelende, lipidenverlagende, ontgiftende, leverbeschermende, ontkrampende, neuroprotectieve, spijsverteringsbevorderende, anti-angiogenese en antimicrobiële eigenschappen.
Groene thee
Groene thee catechines verhogen de weerstand en verlaagt de kans op griep en verkoudheid. Samen met uien, kurkuma en de genoemde vruchten op het menu.
Deze vijf zouden bij iedereen op het menu moeten staan, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Liverpool. Maar als mensen vatbaarder worden voor chronische ontsteking zijn ze nog belangrijker.