Inspirerende wandeling naar Spanje

Al lang geleden toen ik voor het eerst hoorde dat mensen een pelgrimstocht lopen naar Santiago de Compostela. Toen wist ik: dat wil ik ook een keer doen!

Regelmatig las ik er iets over of kwam ik het ergens tegen en steeds weer dacht ik: ja, dat ga ik ook een keer doen. Ja, dat ga ik zeker een keer doen. Maar wanneer? En hoe regel ik dat: het kost veel tijd en ook wat geld. Maar een plan blijft een plan als je het niet echt gaat uitvoeren. En dit jaar heb ik besloten om deze historische tocht te gaan lopen. Vanuit Nederland naar Spanje, naar Santiago!

pelgrimstochtWaarom een pelgrimstocht?

Ik zag het altijd als een uitdaging, een mooie tocht langs historische plekken. Al eeuwenlang lopen mensen naar Santiago. Kerkelijk ben ik niet, maar een bepaalde vorm van religiositeit of spiritualiteit heb ik wel. En een pelgrimstocht geeft mij een richting om naar toe te lopen, met een betekenis. Niet om boete te doen voor mijn mogelijke misstappen maar een tocht ter inspiratie; om te ontdekken wat zo’n lange tocht met je doet. In een reisgidsje las ik een anonieme quote: “Niets verwachten van de Weg, om zich te laten verrassen door wat Hij ons iedere dag schenkt”.  Dat is wat ik wilde ervaren.

Lopen en bewustzijn

Na informatie te hebben ingewonnen ging ik op pad; met rugzak en vooral heel veel zin in de pelgrimstocht. Een periode om na te denken over wat mij bezighoudt in het leven en open te staan voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen met anderen. Lopen is de ultieme manier om ergens op eigen kracht te komen en ook de beste manier om te genieten van alles om je heen. Om je bewust te worden van wat het landschap met je doet, wat afstanden zijn, wat ontmoetingen met anderen met je doen. En wat het lopen met je lichaam doet. En wat het is om elke dag weer je ene voet voor de andere te zetten.

In mijn volgende blogs vertel ik meer over mijn ervaringen!

Photocredits: Remo Huigsloot