Lekker en gezond
Honing is lekker en gezond. Het zit vol belangrijke vitamines en mineralen. Maar deze zitten niet in álle honing. Hoe weet je of je gezonde honing eet? Waar moet je zoal op letten?
Rauwe honing
In onbewerkte honing zitten heel wat goede stofjes: alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Daarnaast is het antibacterieel, maar ook antischimmel en antiviraal. (Bron: Voedzo.nl). Er zijn verschillende soorten honing: zoals uit de supermarkt, waar de bijtjes suikerwater te eten krijgen, biologische, koud geslingerde- en rauwe honing. Wil honing écht zo gezond zijn als wordt beweerd, dan moet ze wel rauw zijn. Bij verhitting boven de 45 graden Celsius verliest honing namelijk zijn heilzame stoffen en wordt het ‘gewoon suikerwater’. Rauwe honing is niet bewerkt en wordt zo uit de honingraat opgevangen in potten.
Diervriendelijke honing
Zoals hierboven al staat: in heel veel gevallen krijgt de honingbij haar eigen honing niet meer te eten. Dit is belangrijk, want de honing is het wintervoedsel van de bij. Op suikerwater krijgen onze bezige bijtjes uitputtingsverschijnselen en overleven ze de winter vaak niet. Let er dus op dat op het etiket van je honingpotje expliciet staat vermeld dat de bijen gevoerd worden met hun eigen honing.
Waar kopen?

Photocredit potten honing: Hanneke Sloof
