Mediteren en intuïtief schilderen

Vorige zomer nam ik deel aan een meditatie en schilder retraite programma in het Dominicanenklooster in Huissen. In dit prachtige klooster wonen nog steeds monniken. En daarnaast vinden er tal van workshops plaats. De retraite was me zo goed bevallen dat ik afgelopen week nogmaals deelnam samen met mijn vriendin Lieke!

Retraite programma Dominicanenklooster

Mijn wens was om meer contact met mijzelf te krijgen door afstand te kunnen nemen van mijn dagelijkse leven. En om naar binnen te keren en het vorm te geven. Het retraite programma Kom tot jezelf in verstilling en verbeelding is een combinatie van meditatie en intuïtief schilderen. Begeleid door kunstenares Gitta Nieuwenburg en meditatieleraar Laurence Mol.

Kom tot jezelf (in verstilling en verbeelding)

Het retraite programma duurde vier dagen. Je kon meedoen aan de diensten in de kapel in de ochtend, tussen de middag en in de avond. Verder was het programma opgebouwd uit meditatie en schilderen en op een van de avonden een klankschaal massage. Ik vond de klankschaalmassage heel verdiepend. Het fijne van het programma is dat niets verplicht is.

Mijn ervaring

Voor mij was de combinatie van meditatie en schilderen een schot in de roos, door te mediteren kwam ik op een diepere laag terecht. Ik kwam de eerste dag met veel onrust binnen die ik goed in mijn schilderijen kon verbeelden. Gedurende de drie dagen zag ik dat mijn schilderijen steeds meer rust en contact met mijn hart uitstraalden. Tijdens een stiltewandeling vond ik veel takken, stenen, schelpjes en bladeren die ik in de schilderijen verwerkte. Het was heerlijk om alle ruimte en materiaal te kunnen gebruiken. De groep was gelukkig niet te groot, 8 deelneemsters. Heerlijk om de laatste dag samen rondom het kampvuur te zitten. Het biologische en vegetarische eten was gevarieerd en smaakte heerlijk.

Dominicanen in Amsterdam

Kortom: voor mij een hele bijzondere ervaring! Ik heb er rust, nieuwe inzichten en beelden van meegenomen. Ook in Amsterdam kun je meedoen aan programma’s van de Dominicanen in het Plein van Siena of de diensten in de Thomas van Aquino parochie. De volgende retraite Kom tot jezelf in verstilling en verbeelding in Huissen is deze zomer op 9 tot en met 11 augustus.