Bietencupcakes natuurlijk gezoet
Houd jij van lekkere cupcakes èn gezond snoepen? Ik, Karlijn, moeder van twee dochters, ben dol op zoetigheid maar wel op een verantwoorde manier. En dat bracht mij op het idee om een kookboek te maken: ‘Smullen zonder Suiker!’. Ik deel op de gelijknamige site heerlijke recepten uit mijn boek en filmpjes. En vandaag deel ik mijn recept van bietencupcakes voor body and mind amsterdam.
Misschien zou je er niet zo gauw opkomen, maar je kunt cupcakes zoeten met bietjes en dadels. Het vocht en de vezels van de bietjes zorgen ervoor dat de bietencupcakes luchtig en smeuïg worden. Ook zijn rode bieten rijk aan vitaminen en mineralen en bevatten veel antioxidanten en ijzer. Dus als je kinderen hebt die geen bietjes lusten, dan kun je deze cupcakes geven en krijgen ze toch vitamines binnen. De cupcakes worden zoet door de medjool dadels. En dat geeft een heerlijke zoete caramelachtige smaak.
Voorbereiding
Week de dadels een half uurtje in warm water en verwijder de pitten. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast 12 cupcake-vormpjes klaar op een bakplaat. Doe de dadels, kokosolie en de eieren in een kom/keukenmachine of blender en meng dit tot een luchtig beslag. Vervolgens doe je het amandelmeel of boekweitmeel, de cacao, het wijnsteenbakpoeder en een snufje zout in een kom. Roer het beslag er met een spatel of lepel goed door. Dan pureer je een middelgrote gekookte rode biet en roer je die vervolgens door het beslag. Tenslotte schep je het beslag met een lepel in de cupcake-vormpjes.
Bakken
Bak de bietencupcakes 25 minuten in de oven en laat ze afkoelen. En dan smullen maar!
Ingrediënten
100 gr amandelmeel
75 gr cacao
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
snufje zout
200 ml ontgeurde kokosolie (kokosvet laten smelten)
2 eieren voor het beslag
1 middelgrote gekookte biet
250 gr medjool dadels
En je hebt extra nodig:
12 cupcakevormpjes
keukenmachine
spuitzak